A projektet dr. Fülöp Sándor, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa is megkérdőjelezi, aki korábban már többször jelezte, hogy különféle okok miatt aggályosnak tartja az elképzelést.

Az ombudsman pátyi golfberuházással kapcsolatos állásfoglalását pénteken kapták kézhez a helyi képviselők. Az állásfoglalás pontról pontra sorolja fel a projekttel kapcsolatos törvénytelenségeket. A vélemény szerint „A golfpályaprojekt megvalósítását lehetővé tevő településrendezési döntésekkel egy olyan mértékű fejlesztést célzó beruházás valósulhatna meg az agglomeráció környezeti szempontból egyik leginkább igénybe vett területén, ami hozzájárul a térség környezeti problémáinak súlyosbításához, sőt újabb környezeti konfliktusokat idéz elő, ezért nem felel meg a fenntartható fejlődés és településfejlesztés követelményeinek. Így a döntés az egészséges környezethez való alkotmányos jog érvényesülésével kapcsolatos visszásságot okoz”.

Az ombudsman kéri, hogy 2010. március 30-ig a képviselő-testület helyezze hatályon kívül a golfpályaprojekt megvalósítását lehetővé tevő rendeletét, máskülönben az Alkotmánybírósághoz fordul az önkormányzati döntések megsemmisítése érdekében.

A pátyi „fejlesztésekkel” kapcsolatosan egyre többen emelik fel szavukat: civilek és szakemberek egyaránt – Páty polgármesterét ez azonban cseppet sem zavarja: az ombudsmani állásfoglalás kézhez vétele után néhány órával hétfőre (2010. március 29-én, du. 3 órára) rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze, amelynek egyik napirendi pontja a golfberuházóval, a Grupo Miltonnal való szerződés megkötése.

A testületi ülésen várhatóan számos civil is részt vesz, és az utolsó szó jogán petíciót nyújtanak át a polgármesternek és a képviselőknek.