Az még kérdéses, hogy kikre és milyen körben voksolhatnának a határon túli magyarok – ez derült ki Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő, az új alkotmányt előkészítő eseti parlamenti bizottság egyik alelnökének Duna Televízióban tett rövid nyilatkozatából.

– Az alkotmányozást előkészítő parlamenti eseti bizottság alapjogi munkacsoportját vezetem, ebben a csoportban kell a választójoggal is foglalkozni. A jelenlegi alkotmány a választói jogosultságot Magyarországi lakóhelyhez köti, mi ezt az állapotot nem kívánjuk megtartani – nyilatkozta a Duna Televízió Közbeszéd című műsorának Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő, az új alkotmányt előkészítő eseti parlamenti bizottság egyik alelnöke.

Hozzátette: javaslatukkal nem döntik el a kérdést, úgy gondolják, hogy azt a választójogi törvény módosításának vitájához utalják. „Elvileg még ott is ki lehetne zárni a választásra jogosultságot, de valóban, az én személyes véleményem is ellentétes ezzel, és remélem, hogy a Fidesz később kialakítandó hivatalos álláspontja is ellentétes lesz ezzel” – mondta a politikus.

Gulyás Gergely kijelentette: „Amikor a törvényhozó – egyébként nagyon helyesen – kedvezményes mandátumot biztosít a határon belül élő, egyébként nem a magyar nemzethez tartozó nemzeti kisebbségeknek, akkor nincs okunk megtagadni ezt azoktól a magyar állampolgároktól, akik önmagukat a magyar nemzethez tartozónak gondolják, és egyébként a határokon túl élnek jól ismert történelmi okokból”.

A politikus azzal egészítette ki véleményét, hogy minden további részlet egyeztetés tárgya. Nem biztos, hogy az elképzelése ugyanolyan általános választójogot jelent, mint amit ma ismerünk. „Ez jelentheti meghatározott számú mandátumnak a betöltését is” – mondta.

Ez azt jelenti, hogy nem minden listára, nem minden képviselőre szavazhatnának a határon túli magyarok? – hangzott a Közbeszéd felvetése.

A választójogi törvény kidolgozás alatt áll, ezért még csak sejtjük, hogy a választójogi rendszer megmarad a jelenlegi vegyes keretek között. Ha ez így marad, akkor az teljesen nyilvánvaló, hogy a Délvidékről vagy a Felvidékről vagy Erdélyből nem lehet azt meghatározni, hogy milyen az egyéni képviselője Vácnak vagy bármely más településnek. Ezért talán praktikusabb lenne, ha egy külön meghatározott mandátumszám állna rendelkezésre, ugyanúgy, ahogy a nemzeti kisebbségek parlamenti képviseletével kapcsolatos törvényjavaslat ezt tartalmazza – hangzott a reakció.

További részletek a Duna Tv oldalán.