Mivel a pápalátogatás és az ellenzéki előválasztási vita is – ami igazából egyáltalán nem volt vita – az adatfelvétel idejére esett, feltételezhető, hogy ez a két esemény sem kedvezett a baloldalnak.

Hirdetés

Ha a Fidesz–KDNP és a szivárványkoalíció közös jelöltje közül kell választani, az ellenzéki összefogás négy százalékot gyengült, a kormánypártok támogatottsága viszont nem változott augusztushoz képest, vagyis most egyértelmű előnyben van a nemzeti oldal. Külön vizsgálva a pártok támogatottságát ugyancsak azt látjuk, hogy a Fidesz öt százalékkal növelte előnyét a második helyen álló DK-val szemben, és két százalékkal többen mondták azt is, hogy az ország szempontjából nem lenne jó a kormányváltás.

Ami a miniszterelnökjelölt-jeltölteket illeti: az ellenzéki aspiránsok továbbra sem tudják megközelíteni Orbán Viktort, a kormányfő potenciális kihívói közül Dobrev Klára és Jakab Péter támogatottsága változatlan, Karácsony Gergelyé és Fekete-Győr Andrásé pedig egy-egy százalékot csökkent augusztushoz képest, vagyis az erőviszonyok érdemben nem módosultak. Érdekesség, hogy Fekete-Győr András a lista végére került, miután már Márki-Zay Péter is megelőzi.

(NAGYOBB KÉPÉRT KATTINTSON AZ ÁBRÁRA)

Szeptemberi adatok

Országos közvéleménykutatás, 2021. szeptember, a Magyar Demokrata megbízásából
Minta: N=1000 fő, 18+ év állampolgárok, reprezentatív telefonos adatfelvétel, 2021.09.10. – 2021.09.18.

Múlt havi felmérésünket ITT találja.

Korábban írtuk