Az Országgyűlés és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) 210 gyermeket hívott meg az Országház Felsőházi termébe. Hatvanöt magyarországi és hat határon túli településről érkeztek a kiskorú képviselők. A rendhagyó parlamenti ülést Kövér László, az Országgyűlés elnöke vezette.

(MTI Fotó: Beliczay László)

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes gyermekvédelmi tárgyú és a hátrányos helyzetű gyerekekkel kapcsolatos kérdésekre válaszolt. Gyermekbántalmazási ügyekkel kapcsolatos érvelését az ifjúsági országgyűlés nem fogadta el, így Kövér László a következő parlamenti ülésre halasztotta a téma újratárgyalását.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár a nemzeti alaptantervet szabályozó közoktatási törvény módosításával ígért megoldást azokra a problémára, hogy nincsenek az egészséges életmódhoz kapcsolódó tárgyak a tantervekben, bizonyos iskolákban pedig nem oktatják az informatikát.

Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke a biztonságos internethasználattal és a korhatáros színházi tartalmakkal kapcsolatos kérdéseket kapott, Fónagy Jánost, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárát pedig az iskolák közelében lévő kerékpárutakról és a vakokat segítő jelzőlámpák melletti hangjelző berendezések felszerelésével kapcsolatban kérdezték.

Czene Attila sportért felelős államtitkár a testnevelés órák sűrítésével és az egészséges életmóddal kapcsolatos kérdésekre válaszolt, míg Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a határon túli magyar állampolgárok jogait fejtette ki kétperces felszólalásában.

Kontrát Károlyt, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárát az iskolai „terrorral” és megfélemlítéssel kapcsolatban kérdezték, majd arról érdeklődtek tőle, hogy miért nincs több rendőr az iskolák közelében. Az államtitkár elmondta, a közeljövőben 1.300 új rendőr fogja letenni az esküjét, ezért megerősített rendőri jelenlétet terveznek az iskolák környékére is.

Simicskó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára katonai középiskolák létesítését ígérte, valamint a honvédség átalakításáról beszélt, amikor a „Van-e, aki megvédje az országot?” című kérdésre adott választ. Ángyán József vidékfejlesztési államtitkárt a családi gazdaságok és az egészséges élelmiszerek kapcsán kérdezték, Győri Enikő, a Külügyminisztérium európai uniós ügyekért felelős államtitkára pedig az állampolgári jogokkal kapcsolatban tartott beszédet.

„Miként változnak a nevelőszülők anyagi támogatásai a jövőben?”, illetve „Milyen lépéseket tervez a kormány a gyermekprostitúció és a gyermekkereskedelem miatt bajba jutottak megmentésére?” – ezekre a kérdésekre Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyi államtitkár válaszolt. Soltész Miklós elmondta: fejleszteni és támogatni fogják a nevelőszülői hátteret, valamint pályázatokkal és támogatásokkal fogják segíteni a gyermekellátó intézmények munkáját, a gyermekek társadalomba való beilleszkedését.

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a segélyezésekkel kapcsolatban kifejtette, hogy milyen módosítási intézkedéseket terveznek, valamint beszélt a munkavállalásra való ösztönzésről is.

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a nehéz sorsú gyerekek iskolai felzárkóztatásával kapcsolatos kérdésekre válaszolt. Az iskolai gyakorlati órák körének bővítésével kapcsolatban elmondott indoklását az országgyűlés nem fogadta el.

Pálinkás Józsefet, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét az Akadémia nyílt programjairól kérdezték. Az elnök elmondta, az Akadémia tárt kapukkal várja a gyerekeket, különösen november 3-án, a tudományok napján, valamint az azt követő egész hetes rendezvénysorozaton.

A felszólások után a gyerekeket ebéddel várták, ahol kipihenhették a képviselői munka fáradalmait.

A gyermekek világnapjának méltó megünneplésére a Magyar Országgyűlés és a Gyermekmentő Szolgálat pályázatot hirdetett 8-18 év közötti gyermekek részére „Milyen rendeletet hoznék, ha miniszter lennék?” címmel. A megadott határidőre több száz színvonalas és értékes munka érkezett. A legjobb pályázatok beküldői vehettek részt a keddi ülésen.

(MTI)