A váza magassága egy méter, súlya pedig csaknem 25 kilogramm. Méreteiből és kialakításából fakadóan technikai bravúrnak számít. A váza a legismertebb herendi mintával, az egykori brit uralkodóról elnevezett Viktória mintával van díszítve. A dekor halványzöld színű virágai és lepkéi között arany betűkkel a 27 EU-tagország himnuszaiból vett kottarészletek olvashatók.

Elkészítésének technikai nehézségei főleg méretéből és súlyából fakadnak. Igen nagy tapasztalatot kívánt a váza testének öntése, áttörése és égetése is, mely munkák a legtapasztaltabb kollegák bevonását igényelték. Festésének nehézségét leginkább az adta, hogy felülete csaknem teljes egészében mintával, vagy ornamentikával lett dekorálva. Komoly tervezést és kivitelezési tapasztalatot igényelt a festések sorrendjének meghatározása, a szabad felületekhez való folyamatos hozzáférés megtervezése, de még a váza mozgatása, forgatása is.

A váza minta és színvilágát időző exkluzív porceláncsészék is készültek az EU elnökség legmagasabb – állam és kormányfői – szintű protokollajándékozásához, melyek párosával kerültek egy-egy díszdobozba. Az empire stílusú csészéket a herendi festők míves aranyozással és a vázához hasonlatosan, a világszerte ismert Viktória minta lepkéjével díszítették.

(MTI)