Hirdetés

Győri Enikő magyar újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett, az Európai Bizottsággal megállapodás született az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek uniós behozatalára vonatkozóan. A megállapodáshoz viszont az kellett, hogy az érintett országok összefogjanak, a brüsszeli testületi ígéretek betartatásához pedig az, hogy az érintett országok gazdái hallassák a hangjukat.

Azt mondta: nem elegendő, hogy a rendkívüli és ideiglenes megelőző intézkedések, melyek célja, hogy enyhítsék az ukrajnai gabonát érintő uniós importkorlátozás átmeneti feloldása okozta nehézségeket, mindössze négy, Ukrajnából származó mezőgazdasági terméket érintsenek: a búzát, a kukoricát, a repcemagot és a napraforgómagot. Az ukrán exportot segítő autonóm kereskedelmi intézkedéseknek sok egyéb termékre, köztük a tojásra, a baromfira, a mézre is ki kell terjedniük – emelte ki.

Győri Enikő kijelentette: a brüsszeli testületnek foglalkoznia a problémával, az nem lehet ugyanis a háború függvénye, hogy a magyar gazdák raktáraiban ottmarad-e a gabona, vagy az, hogy eljutnak-e az ukrán mezőgazdasági termékek az éhezőkhöz Afrikába, vagy a világ más területeire.

Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában azt mondta: elfogadhatatlan, hogy az Európai Bizottság olyan rosszul előkészített, átgondolatlan intézkedéseket erőltet rá a tagállamokra, amelyekkel súlyos károkat okoznak a közép-európai gazdáknak.

Korábban írtuk

Közölte: a háború idején egész Közép-Európa erőn felül teljesítve nyújt segítséget az ukrán állam és az ukrán nép számára. Magyarország már másfél millió ukrajnai menekültet fogadott be, és humanitárius segítséget biztosít nem csak a magyarlakta kárpátaljai területeken élők számára. Az EP-képviselő felháborítónak nevezte, hogy a támogatás ellenére ilyen nehéz helyzetbe hozzák a magyar gazdákat.

„Felszólítom az Európai Bizottságot, hogy fordítson sokkal nagyobb figyelmet az európai emberek érdekeinek védelmére. Nem hagyjuk, hogy a felelőtlen döntések miatt saját gazdáink menjenek tönkre” – fogalmazott Hidvéghi Balázs.

Cseh Tibor, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) főtitkára közölte: több száz milliárdos az ukrán mezőgazdasági termékek behozatala miatt keletkezett kár Magyarországon. A brüsszeli tüntetésen összegyűlt gazdák egyik legfontosabb követelése, hogy az uniós bizottság kibővítse a védintézkedés alá tartozó termékek körét, valamint fenntartsa az ukrán terményekre vonatkozó behozatalai tilalmat. „Nem lehet, hogy teljesen letarolják a magyar mezőgazdaságot. Teljes behozatali tilalmat kérünk nem csak a gabonára, hanem más termékekre is” – fogalmazott a MAGOSZ főtitkára.

Luzsi József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vidékfejlesztésért felelős alelnöke nyilatkozatában az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalom akár a jövő év közepéig történő fenntartásának fontosságát hangsúlyozta, valamint azt a célt fogalmazta meg, hogy a jövőben is „magyar búzából süssenek magyar kenyeret”.