Az olimpia nyolcadik versenynapján Molnár Krisztina nem jutott döntőbe a női rúdugrók között, a 430 centimétert háromszor leverve kiesett, csakúgy, mint a 400 méteres síkfutásban induló Petráhn Barbara, aki az előfutam után búcsúzott. A női tőrözők az elődöntőben kaptak ki 35-33-ra az amerikai csapattól annak ellenére, hogy Mohamed Aida 14-2-re nyerte az utolsó asszót. A bronzéremért az olaszokkal kellett megküzdeniük, de végül 32-22-re simán kikaptak, így negyedikek lettek. A három diszkoszvetőnk közül csupán a magára hagyott Fazekas Róbert – a négy évvel ezelőtt doppingbotrányba keveredett atléta – került döntőbe, az athéni ezüstérmes Kővágó Zoltán, valamint Máté Gábor kiesett. Fazekas a nyolcadik helyen végzett.

Az ökölvívók is leszerepeltek Pekingben, Kalucza Norbert a nyolcaddöntőben kapott ki, az ötödik helyet megszerző Szellő Imre pedig a negyeddöntőben. Az éremesélyesnek tartott Varga–Hirling könnyűsúlyú evezőpáros nagy csalódást okozott, mivel még a C döntőben is csupán másodikként értek célba, így összesítésben a 14. helyen végeztek. Augusztus 17-én a férfi kardcsapat okozott kellemetlen meglepetést, hiszen már a negyeddöntőben elvéreztek. Először 45-44-re kikaptak az Egyesült Államoktól, majd Kínától is vereséget szenvedtek, a hetedik helyért aztán végre sikerült legyőzni Egyiptomot. Sidi Péter a 25. helyet szerezte meg a férfi kisöbű sportpuska 3×40 lövéses összetett számában, Vári Edit a százméteres gátfutás előfutamában esett ki. Pars Krisztián kalapácsvető negyedikként végzett. A női kézilabdásaink ezúttal Dél-Koreától kaptak ki 33-22-re. Barta Nóra tizenkettedik, azaz utolsó lett a műugrók 3 méteres versenyének döntőjében.

Augusztus 18-án Orbán Éva a női kalapácsvetők között nem jutott a 12-es döntőbe. Berecz Zsombor vitorlázó a 30. helyen zárta a Laser hajóosztály vitorlásversenyét. Augusztus 19-én Szabó Nikolett atléta nem jutott a 12-es döntőbe női gerelyhajításban, Kuttor Csaba a 47. helyen ért célba a férfi triatlon versenyen. Gádorfalvi Áronnak a 19., Detre Diánának pedig a 22. helyet sikerült elcsípnie a szörfösök között. Női pólósaink menetelését a hollandok állították meg, 8-7-re kikaptunk tőlük. Papp Krisztina az 5000 méteren futamában a 13. helyen, összesítésben a 27.-en végzett. Az asztaliteniszezők közül Lovas Petra 4-2-re kikapott az első fordulóban s ezzel kiesett. Kiss Dániel atléta sem jutott be az elődöntőbe 110 méter gáton.

Az olimpia 13. versenynapján a birkózó Veréb István első mérkőzésén tusvereséget szenvedett a szabadfogású birkózók 74 kgos súlycsoportjának versenyében, így tehát azonnal kiesett. Nem jutott a 16 közé Radasics Vilmos sem a BMX krosszban, és a remekül kezdő pingpongos, Jakab János is búcsúzott, mivel öt szettben kikapott a német Christian Süsstől. Zsivoczky Attila a 100 méteres síkfutás futamában a hetedik helyet érte el, a második számot azonban nem vállalta, s feladta a küzdelmeket. A női 20 km-es gyaloglásban Füsti Edina a 39. helyen végzett, a szabadfogású birkózók 96 kg-os súlycsoportjában induló Kiss Gergely a nyolcaddöntőben kapott ki, 120 kg-ban Aubéli Ottó pedig a legjobb nyolc között. A gerelyhajító Olteán Csongor kiesett, miután érvényes kísérlet nélkül fejezte be a versenyt.

Gercsák Csaba hosszútávúszó szintén feladta a küzdelmeket. Ami viszont igazán nagy kudarc volt, az a női vízilabda-válogatott veresége. Mivel a rendes játékidőben döntetlenre állt a mérkőzés, hosszabbítás következett, ám ez sem vitte dűlőre a meccset, az ötméteres dobásoknál azonban 3-2 arányban nyertek az ausztrálok, így a magyar lányok számára elúszott a bronzérem.

Férfi öttusázóink közül Balogh Gábor és Horváth Viktor is leesett a lóról versenyzés közben, végül Horváth a tizenkilencedik, Balogh a huszonhatodik helyen végzett. A női kézilabdázók vereséget szenvedtek Oroszországtól. Másnap Hódi Anikó nem jutott döntőbe a BMX krosszban, női öttusázóink közül Vörös Zsuzsanna a 20., Gyenesei Leila pedig a 24. helyen végzett. Ezen a napon Vajda Attila megszerezte az első magyar aranyérmet a férfi kenusok ezerméteres versenyében. Nem sokkal később megszületett az ötödik ezüstünk is, a női kajak négyes másodikként ért célba ezer méter után. Csalódást okozott ugyanakkor a Kammerer-Kucsera-páros a férfi kajak kettesek ezerméteres versenyén, mivel csak az ötödik helyet szerezték meg, s ugyanilyen eredményt ért el a férfi kajak négyes ezer méterén induló magyar csapat is. Benkő Zoltán kajak ezer méteren a kilencedik lett, ugyanakkor a Kozmann–Kiss-páros, akik Kolonics György halála után álltak össze, bronzérmet szereztek kenu ezer méteren.

Az utolsó előtti nap női kéziseink a bronzmérkőzésen 33-28-ra kikaptak a Koreai Köztársaságtól. A Kovács–Janics kajak páros viszont ötszáz méteren megszerezte a második aranyérmet Magyarországnak, így megvédték bajnoki címüket. Kovács Katalin egyébként egyéniben csak a negyedik helyen ért célba, a már olimpiai bajnok Vajda Attila ötszázon kilencedik, Vereckei Ákos hatodik lett kajakkal, a Kammerer, Kucsera kettes pedig a negyedik helyen zárt.

Az olimpia utolsó napján férfi vízilabdásaink harmadszorra is megnyerték az olimpiát. Az USA együttesét verték meg 14-10-re, s ezzel az eredménnyel megszületett a harmadik magyar aranyérem.

Szencz Dóra


MAGYAROK A DOBOGÓN

Aranyérem

Vajda Attila (kenu, 1000 méter)

Janics Natasa, Kovács Katalin (kajak, 500 méter)

Benedek Tibor, Biros Péter, Gergely István, Hosnyánszky Norbert, Kásás Tamás, Kis Gábor, Kiss Gergely, Madaras Norbert, Molnár Tamás, Szécsi Zoltán, Varga Dániel, Varga Dénes, Varga Tamás (férfi vízilabda-válogatott)

Ezüstérem

Cseh László (úszás, 400 méter vegyes, 200 méter vegyes, 200 méter pillangó)

Fodor Zoltán (birkózás, 84 kg, kötöttfogás)

Janics Natasa, Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Kovács Katalin (kajak 4-es, 500 méter)

Bronzérem

Mincza-Nébald Ildikó (vívás, párbajtőr)

Kozmann György, Kiss Tamás (kenu, 1000 méter)

ÉREMTÁBLÁZAT

Kína lassan utoléri a volt Szovjetuniót a pekingi olimpián szerzett 51 aranyérmével. A listát a SZU vezeti 55 arannyal, amit a 88-as szöuli játékokon gyűjtött össze. Ugyanezen az olimpián Kína csak 5 aranyérmet szerzett. Athénban már 32 aranyat nyertek, összesen pedig 63 érmet, most ennek csaknem a dupláját. Kína húsz év alatt megnégyszerezte olimpiai érmeinek számát. Magyarország az 1924-es párizsi olimpián szerepelt ennél is rosszabbul, akkor csak két arany-, négy ezüst- és négy bronzérmet sikerült szereznünk, de a Trianon utáni, megcsonkított országtól ez is nagy teljesítménynek számított.