Fotó: MTI/Máthé Zoltán (illusztráció)
Hirdetés

Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője a leadás után tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a sajtóhírek alapján ők adták le a legtöbb ajánlást, így a Demokratikus Koalíció a pártok közül „talán a legerősebb legitimációjú listát állította”.

Úgy fogalmazott: az aláírók nemcsak pártjukat, hanem az erős Európáról szóló programjukat is támogatták. Az Európai Egyesült Államok képes európai minimálbért, európai minimálnyugdíjat, európai családi pótlékot és európai egészségügyi minimumot biztosítani polgárainak – jelentette ki.

Az aláírók azt az Európát támogatták, amely veszélybe fog kerülni, ha olyan „kóklerek” szereznek többséget az EP-választáson, mint Orbán Viktor, az olasz Matteo Salvini vagy a lengyel Jaroslaw Kaczynski – mondta a politikus.

Dobrev Klára újra arra kért „minden demokrata magyart”, hogy jelentkezzen szavazatszámláló biztosnak, „vagy ha úgy tetszik, (…) választási ellenőrnek”.

Kérdezték arról, hogy támogatja-e a bevándorlók kötelező elosztási mechanizmusának, valamint a „migránskártyáknak és a migránsvízumoknak” a bevezetését. A listavezető azt felelte, hogy nincs ilyen javaslat napirenden, ezért a kérdés irreleváns.

A sajtótájékoztatón részt vett Rónai Sándor, a DK szóvivője, akitől azt kérdezték, hogy hazaárulás-e, ha egy kormányon levő erő orosz ügynököket enged be a magyar titkosszolgálatokhoz. A politikus úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök néhány hete különböző diplomáciai kedvezményeket adott egy orosz banknak, és ezzel „valószínűleg egy orosz titkosszolgálati központot telepített Budapestre”. A magyar miniszterelnök ezzel kiszolgálja Vlagyimir Putyint, kiszolgálja Oroszországot és gyengíti Magyarország pozícióját az Európai Unión belül – tette hozzá.

Amikor Dobrev Klárának is feltették ezt a kérdést, csak annyit válaszolt, hogy Rónai Sándor a DK véleményét ismertette, amivel ő is egyetért.