Meglepte Gyurcsány Ferencet, hogy Sólyom László nem írta alá a távoltartásról szóló törvényt. Blogjában a miniszterelnök arról ír, hogy számára „úgy tűnik, mintha a családot fenyegető, bántalmazó vagy rettegésben tartó férj jogait” a köztársasági elnök „erősebbnek tartaná, mint azokét, akiket fenyeget, bántalmaz vagy rettegésben tart”. A baloldal feje ezután arról értekezik, hogy „rokoni-ismerősi körben is megtapasztalta, milyen az, amikor pokollá válik egy család élete, mert valaki szóval, időnként tenyérrel, vagy ha kell, bőrszíjjal tart fenyegetésben idős szülőt, házastársat vagy éppen gyereket”.

Gyurcsány internetes naplójában visszaemlékezik arra, hogy az Alkotmánybíróság pár hete a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt megsemmisítette. A miniszterelnök szerint ez „nem pusztán jogi állásfoglalás, hanem az ítélkező bírók világszemléletét is tükrözi”. A kormányfő úgy látja, az Ab ezzel „beavatkozik abba a szabadságba, amely (…) valamennyi polgárt megillet, és azt mondja nekik, hogy nem vagyok hajlandó az állam által is megerősíteni a ti közös döntéseteket, hogy együtt éltek és az élet egy sor területén közös felelősséget vállaltok”.

Ennek kapcsán „egyfajta konzervatív fundamentalizmust lát kibontakozni” a szocialista miniszterelnök, mely szerinte „lassan aggasztó méreteket ölt”. „Fenyegeti a polgárok szabadságát, az állam világnézeti függetlenségét, amikor a tradícióra hivatkozva nem felszabadít, hanem korlátoz és jogot von el” – véli. Gyurcsány szerint nem a „tradíció” áll szemben a „modernizmussal, hanem a konzervatív fundamentalizmus ütközik a szekularizmussal és a szabadelvűséggel”.

„A nemzeti szabadelvűség, a szabadságpártiság, a demokratikus elkötelezettség partnerségre épülő világában” – így Gyurcsány – „elfogadhatatlan az a fajta fundamentalizmus, ami kibontakozóban van”. „Sajnálnám, ha Magyarország nem értené, hogy mekkora veszélyeket rejt az, ha utat enged ennek a gondolkodásnak, ennek a mentalitásnak. Sajnálnám, ha Magyarország nem értené, hogy a szabadság erkölcse is erkölcs, olyan, amit védeni kell, és olyan, amelynek védelméhez az államnak támogatást kell nyújtani, nem pedig korlátozó intézkedésekkel szembe helyezkedni vele” – zárja írását a miniszterelnök.

(lanchidradio.hu)