Hirdetés

Az alacsony, 5 százalékos részvételt hozó budapesti baloldali előválasztás második fordulója bebizonyította, hogy a Gyurcsány-párt EP-választáson elért második helye csupán virtuális helyezés volt. A Demokratikus Koalíció támogatását élvező Kálmán Olga kikapott Karácsony Gergelytől, melynek oka a pártelnök magas országos és fővárosi elutasítottsága is lehetett, ugyanis Gyurcsány Ferencet a budapestiek 69, a teljes népesség 70 százaléka nem szeretné „fontos politikai pozícióban” látni.

Karácsony Gergelynek nehéz lesz elérnie a célját, hogy főpolgármester legyen, ugyanis Gyurcsány Ferenc támogatásával kell győznie ősszel. Annál is inkább, mivel a DK elnöke után Vona Gábor (61 százalék), valamint holtversenyben ő és Dobrev Klára (47-47 százalék) a legelutasítottabb politikusok Magyarországon. Gyurcsány Ferencet csupán a magyarok 14, Vona Gábort 17, Dobrev Klárát 19, Karácsony Gergelyt pedig 20 százaléka szeretné „fontos politikai pozícióban” látni. Karácsony Gergely számára rossz hír az is, hogy nemcsak Magyarország-szerte, hanem a fővárosban is magas (55 százalékos) az őt elutasítók aránya, ezzel szemben pedig még a fővárosban lakók negyede (23 százalék) sem szimpatizál vele.

Az ellenzéki politikusok esetén tapasztalt magas elutasítottsággal szemben, a magyar kormányfő támogatottsága jóval magasabb. Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus jelenleg Magyarországon, a megkérdezettek több mint fele (51 százalék), vagyis több mint 4 millióan szeretnék „fontos politikai pozícióban” látni őt.

Módszertan
A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatása 1000 fő telefonos megkérdezésével készült 2019. június 7-11. között. A minta reprezentatív a 18 évesnél idősebb lakosságra nem és kor szerint. 1000 fős mintanagyság és 95 százalékos megbízhatósági szint esetén a mintavételi hiba 3,1 százalék. A kutatás budapesti almintája kisebb elemszámú (n=181), a fővárosi adatok ennek ismeretében értelmezendőek.