A pártelnök hangsúlyozta: a stabil többség megszervezése érdekében minden parlamenti párttal tárgyalni kívánnak. Gyurcsány Ferenc megerősítette, hogy az MSZP elnökségének délelőtti ülésén konkrét nevek is szóba kerültek, azonban egyet sem árult el ezek közül.

A szocialisták úgy látják: a február 16-án meghirdetett Gyurcsány-csomagnál keményebb intézkedésekre van szükség.

Kiss pártonkívüli szakembert keresne

Nem árulta el az elnökségi ülésen felmerült neveket Kiss Péter, az MSZP alelnöke sem. A politikus azonban közölte: szerinte egy széles politikai összefogáshoz egy pártonkívüli szakembert kellene találni.

Kiss Péter a hírTV azon kérdésére, hogy elvállalná-e a kormányfői jelölést, így válaszolt:

-Én azt hiszem, hogy ma annak van sokkal nagyobb esélye, hogy egy ilyen széles politikai együttműködést nem pártpolitikai személy mentén kell létrehozni.

Kiss Péter úgy gondolja, hogy egy esetleges együttműködési vagy koalíciós módot e szempontnak kell alárendelni.

Nem tárgyal új kormányról a Fidesz

A Fidesz nem tárgyal új kormányról, hanem holnap benyújtja az Országgyűlésnek a parlament feloszlatására vonatkozó indítványát. Szijjártó Péter, az ellenzéki párt szóvivője sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: Magyarország bajai jóval súlyosabbak annál, minthogy azokat háttér mutyikkal, pártok közötti zárt ajtós egyeztetéseken fel lehetne oldani. Arra a kérdésre, hogy mit tesz a Fidesz, ha az országgyűlés elutasítja a feloszlatására vonatkozó javaslatot, a politikus azt mondta: az egy új helyzet lesz, akkor kell majd a megoldáson gondolkodni.

Az MDF hajlandó tárgyalni a szocialistákkal a kormányról

A Magyar Demokrata Fórum nem zárkózik el attól, hogy egy nemzeti kormányról tárgyaljon a szocialisták delegációjával – nyilatkozta a Népszabadságnak Herényi Károly.

Az MDF elnök-helyettese a Gyurcsány Ferenc sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált, arra, hogy az MSZP nyitott, nemzeti kormányt szeretne alakítani, ezért minden parlamenti párttal, az SZDSZ-szel, az MDF-fel, és a Fidesz-KDNP szövetséggel is tárgyalni akarnak.

– Az MDF idáig is minden egyeztetésen részt vett, így részt vesz a szocialistákkal való tárgyaláson is. A demokrata fórum viszi a programját, arról szeretnénk egyeztetni. De őszintén szólva kevés esélyt látunk arra, hogy meg tudunk egyezni – véli Herényi Károly.

"Sajnáljuk" – így reagált a volt frakcióvezető arra, hogy a Fidesz nem hajlandó senkivel sem tárgyalni, így a Dávid Ibolya által kezdeményezett ellenzéki egyeztetésen sem vesz részt. – "Háttérmutyiról szó sincs, legfeljebb a Fidesz gondolja így". Az MDF az ellenzéki többség felelősségére számított, hogy az országnak legyen egy olyan kormánya, mely képes a válásgból kivezetni – tette hozzá a politikus.

Vasárnap reggel, még a miniszterelnök sajtótájékoztatója előtt Herényi Károly a Nap-keltében arról beszélt, hogy szerinte szerint újraéleszthetik az MSZP-SZDSZ koalíciót. – Az egyik forgatókönyv az, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök marad a helyén, mert nem fognak találni helyette mást. A másik pedig az, hogy újjáélesztik azt a koalíciót, aminek korábban részese volt az SZDSZ – mondta.

Az MDF-es politikus szerint a kormányzati felelősség az MSZP-é, találja meg a megfelelő programot, személyeket és partnereket. Ennek a lehetősége megvan, a koalíciót újra tudják éleszteni. Éljenek ezzel a lehetőséggel vagy hétfőn ők is nyomják meg a gombot és legyen előre hozott választás – utalt a Fidesz indítványára. Az MDF-es politikus úgy vélte, ha az MSZP és az SZDSZ megállapodik a programban és a személyben, akkor meglesz a többségük a parlamentben, így ehhez az MDF már nem kell. "Miért vállaljunk akkor kormányzati felelősséget?" – tette fel a kérdést. Mint mondta, ha megvan a többsége a MSZP-nek és az SZDSZ-nek, akkor az MDF-re nincs szükség. Nem fognak „tolakodni", mert nincs értelme, és a három párt a politikai értékrendje is más pályát ír le.

Tömeges megmozdulásra buzdít a Civil Nemzeti Csúcs

Enyhítse az ország kiszolgáltatottságát, és változtasson az elosztási viszonyokon a bérből és fizetésből élők, a kis- és középvállalkozók javára – többek között ezt várja a Civil Nemzeti Csúcs az új kormányfőtől. A szervezet vasárnapi közleményében hangsúlyozza, hogy váltsák le a neoliberális politikát.

A Civil Nemzeti Csúcs szervezetei a kormány antiszociális politikájával szembeni társadalmi ellenállás sikereként üdvözlik Gyurcsány Ferenc miniszterelnök távozását a kormány éléről, és követelik, hogy olyan új kormány kerüljön az ország élére, amely a válságból a társadalmi és a nemzeti érdek előtérbe állításával keres kiutat: enyhít az ország kiszolgáltatottságán a nemzetközi monopóliumokkal szemben, nem engedi meg, hogy kivigyék az országból az általunk megtermelt értékek zömét, változtat az elosztási viszonyokon a bérből és fizetésből élők, a kis- és középvállalkozók javára – írja a közlemény. Egyszóval nem a munkájukból élőkkel akarja megfizettetni a válság árát, hanem a válságot előidéző finánctőkés csoportokkal, és az őket kiszolgáló politikai körökkel.

A Civil Nemzeti Csúcs elutasítja annak tervét, hogy az eddigi csődpolitikát új miniszterelnök folytassa. Mint a közleményben olvasható, azt követelik, hogy magát a neoliberális politikát váltsák le, és kerüljön helyébe új társadalompolitika. „Ebben a szellemben biztosítjuk egyetértő támogatásunkról a szakszervezeti szövetségek április 4-re meghirdetett tiltakozó megmozdulását, és mozgósítjuk a civil társadalmat arra, hogy tömegesen vegyen részt rajta” – olvasható a közleményben.

A Civil Nemzeti Csúcs úgy látja, hogy a kiutat demokratikus irányban kell keresni, lehetővé kell tenni, hogy az emberek előre hozott választással közvetlenül dönthessenek, kiket tartanak alkalmasnak a válság leküzdésére, a társadalmi destabilizálódás feltartóztatására, az ország irányítására. „Önkéntes, szabad és pártoktól független együttműködési fórumunk széles nemzeti demokratikus összefogásra törekszik, mert az a véleményünk, hogy az országos gondokkal egyetlen párt sem képes megbirkózni egymaga. A Civil Nemzeti Csúcs társadalmi koalícióra törekszik, új egyensúlyt akar tőke és munka világa között, az utóbbi javára” – áll a közleményben.

(hírTV, nol.hu, MR)