A jelentés alapján egy szocialista politikus lehet a kiszivárogtató, aki a közzétételről egyeztethetett a később utcai tiltakozásokat kiváltó beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnökkel és az MSZP-frakció tagjaival. A felvételt az egyik célszemély szerint először egy kisebb jobboldali internetes portálnak, később a Fidesznek is eljuttatták.

„A kormánynak szüksége, hogy időt nyerjen, továbbá valamilyen módon elterelje a figyelmet a költségvetési vitákról, illetve rávilágítson az ország rettentően rossz gazdasági helyzetére. A nyilvánosságra hozatalban az MSZP azért választotta a jobboldal/ellenzék bevonását, mert az elhangzás és a médiába kerülés között eltelt hosszú idő magyarázkodásra kényszeríthette volna őket, s így esetleg az elérendő céljuk elsikkadhatott volna” – áll az anyagban.

A „Gerilla” fedőnevű ügy lezárásáról szóló, 2009 júliusi jelentés nem nevezi ugyan meg, de a leírásból nagy valószínűséggel megállapítható, hogy az információ Rózsa-Flores Eduardótól származik, aki csak találgatni tudott a kiszivárogtató politikus személyéről, két lehetséges „elkövetőt” említve.

A témában készült másik, 2007 májusi, „Gyümölcsöskert” fedőnevű jelentésben megállapítják, szakértői vélemény alapján a hangfelvételt a hivatalos rögzítésre felkért cég munkatársai készítették az őszödi kormányüdülőben, hiteles, vagy annak látszó szóbeli megrendelés alapján. A vizsgálat megállapította, hogy a felvételt készítő társaság munkatársai jóhiszeműen jártak el, és lojálisak voltak az MSZP-hez és Gyurcsány Ferenchez. Mint írják, azonosították azt az embert, aki a nyilvánosságra kerülést megelőző napon birtokában volt a kalózfelvételnek és azt e-mailben továbbította. Ellenőrzése során megállapították, hogy „erősen jobboldali beállítottságú”.

A jelentés kimondja, hogy a feltárt ellentmondásokat két okból sem tisztázhatták. Ezek egyike szerint a rendezvény és a nyilvánosságra kerülés időpontja között eltelt idő, valamint a bekövetkezett események „lényegesen befolyásolták a meghallgatottak emlékezetét”. A másik pedig az, hogy a tények tisztázását lehetetlenné tette, hogy az ügy szempontjából releváns körülményeket nem dokumentálták. Ezek miatt nem tudták azonosítani a megrendelő személyét, a rögzítés célját, valamint azt sem, hogy a felvételeket ki birtokolta.

A „Gerilla” fedőnevű hatoldalas jelentésben sok mondatrészt, illetve egy teljes bekezdést is kitakartak. A dokumentumban Rózsa-Flores Eduardót „Guevara”-ként nevezik, aki 2009 áprilisában Bolíviában áldozatul esett egy lövöldözésnek.

A jelentés szerint „Guevara elmondása szerint az őszödi miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatója egy MSZP-s politikus, aki a miniszterelnökkel és a frakciótársaival egyeztetve szervezte meg az inkriminátum nyilvánosságra hozatalát. A politikus személye találgatás tárgya volt. Célszemélyünk eszmefuttatása szerint (kitakart rész) jöhet szóba, de az akkori beosztásánál és a miniszterelnökkel ápolt jó viszonya miatt inkább az utóbbit tartotta potenciális »elkövetőnek«”.

„Információi alapján a politikus egy (kitakart rész) bízott meg azzal, hogy az illető a meglévő kapcsolatát kihasználva juttassa el a hanganyagot a JobbikNet-hez. Guevara-val folytatott beszélgetések során annyit sikerült az ismeretlen személyről kideríteni, hogy valaha (kitakart rész) volt, a (kitakart rész) alatt (kitakart rész)szakértőként tevékenykedett, jelenleg pedig (kitakart rész) MSZP-s rendezvények lebonyolításában vesz részt, valamint (kitakart rész) cégeit vezeti”.

„Az illető közvetlen kapcsolatban állt/áll (kitakart rész), a JobbikNet (kitakart rész), akinek a hanganyagot 2006. év 37. hetének közepén egy személyes találkozó keretében adta át. Ezt követően (szeptember 15-én) (kitakart rész) néhány külföldi ismerősének interneten elküldte a megszerzett hangfelvételt. (kitakart rész) a JobbikNet hírportál egyik (kitakart rész) szeptember 16-án tájékoztatta a felvétel létezéséről”.

„Nevezettek – még aznap este – Guevarával egyeztetve arra az álláspontra jutottak, hogy nem jelentetik meg az anyagot, hanem a Fidesz számára átadják a »lehetőséget«. Attól tartottak, hogy általuk működtetett hírportál nem elég fajsúlyos, és emiatt esetleg az általuk leközölte hiteltelenné válhatnak. Guevara javaslatára felvették a kapcsolatot (kitakart rész) illetőségű fideszes személlyel, aki kapcsolatba állt a Fidesz (kitakart rész) igazgatójával, (kitakart rész)”.

„Szeptember 16-án éjszaka (kitakart rész) és a (kitakart rész) fideszes személyesen felkereste (kitakart rész), aki azonnal értesítette a (kitakart rész) a történtekről”.

„Másnap délelőtt az érintettek egy budapesti (kitakart rész) fideszes irodában gyűltek össze, hogy megbeszéljék a hangfelvétel sorsát. Az egyeztetésen (kitakart rész) és a pásztói fideszesen kívül jelen volt (kitakart rész) és (kitakart rész). (Megjegyzés: (kitakart rész) nem tudott részt venni, mert Brüsszelben tartózkodott. Indulása előtt, a Ferihegyi repülőtéren értesült a hangfelvétel meglétéről). Hosszas huzavona után úgy döntöttek az egybegyűltek, hogy (kitakart rész) motoros futárral – előre tervezett időpontokban (fél órás időközökkel – az első 12 órára lett lézbesítve) – hét médiumnak (Origó, Index, Népszabadság-online, MTI, Magyar Rádió stb.) juttatják el a miniszterelnöki beszédet. A hanganyag sokszorosítását szintén a Fidesz irodában végezték”.

„Guevara elmondása szerint a beszéd kiszivárogtatására azért volt a kormánynak szüksége, hogy időt nyerjen, továbbá valamilyen módon elterelje a figyelmet a költségvetési vitákról, illetve rávilágítson az ország rettentően rossz gazdasági helyzetére. A nyilvánosságra hozatalban az MSZP azért választotta a jobboldal/ellenzék bevonását, mert az elhangzás és a médiába kerülés között eltelt hosszú idő magyarázkodásra kényszeríthette volna őket, s így esetleg az elérendő céljuk elsikkadhatott volna. Célszemélyünk állítása szerint a médiába juttatás érdekében több verzió is kidolgozásra került”.

„Az (kitakart rész) a hanganyag kikerülésétől a nyilvánosságra hozatalig – döntő többségében – sikerült felderíteni az abban résztvevő személyek körét. A (kitakart rész) további célja annak tisztázása volt, hogy ki juttatta el (kitakart rész) az inkriminátumot, valamint kinek a megbízásából tette”.

„Célszemélyünk annak ellenére, hogy állítása szerint személyesen ismeri a hanganyagot átadó személyt, többszöri próbálkozás ellenére sem volt hajlandó megnevezni, arra való hivatkozással, hogy nem akar másokat – elsősorban (kitakart rész) – bajba keverni” – olvasható a jelentésben.

A jelentés összegzésében az szerepel, hogy „a történeti tényállás pontos feltárása, (kitakart rész) – az elkövetéstől eltelt hosszú idő miatt – szinte lehetetlenné vált, ezért, valamint a célszemély váratlan elhalálozása végett javaslom a (kitakart rész) megszüntetését”. A jelentést aláíró őrnagy neve ugyancsak ki van takarva.

Az őszödi beszéd kiszivárogtatásának lehetséges okairól három évvel ezelőtt a Demokrata is írt. Már akkor is nagy visszhangot kiváltó, „Gyurcsányt az ájulás kerülgette” című cikkünk itt olvasható:

http://demokrata.hu/ujsagcikk/bdquogyurcsanyt_az_ajulas_kerulgetterdquo/

A folytatás pedig itt:

„Gyurcsány dühödten kirohant a teremből”

http://demokrata.hu/ujsagcikk/bdquogyurcsany_duhodten_kirohant_a_terembolrdquo/

(mti, demokrata.hu)