Gyurcsány Ferenc az MSZP választmányának válságtanácskozásán nemet mondott a Kóka-féle 1000 milliárdos adóreformra, inkább bársonyos adókorrekciót és a segélyezési rendszer átalakítását ígérte. A pártelnök-miniszterelnök arra külön kérte híveit, mellőzzék a rasszista és cigányellenes javaslataikat, a segélyt azonban ő is munkához kötné.

A jó úton Gyurcsány Ferenc egyedül menetelne 2010-ig, már szóba sem hozta a koalíciós szerződés újrakötését. A pártelnök egyszínű kormányával két százalékkal akarja felülmúlni az unió átlagos gazdasági növekedését. A statisztikákból pedig azt olvasta ki, 2008-ban csökken az infláció és nőni fognak a reálbérek. Kiállt a nagyobb beruházások folytatása mellett, majd újra legmegbízhatóbb szavazóbázisához, a nyugdíjasokhoz fordult azzal, hogy megvédi őket Orbán Viktortól.

A miniszterelnök arról azonban elfeledkezett, hogy 2006 óta folyamatosan csökken a nyugdíjak vásárlóértéke. A kancellária hivatalosan kiadott háttéranyagából egyértelműen látszik, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke idén a legjobb esetben is csak a két évvel ezelőtti szintet érheti el. Ezt a választmányi tagok is tudják, többen közülük kritizálták is a pártelnök bevezetőjét. A zárt ülésen szót kértek a pécsi szocialisták – akik rendkívüli tisztújítást és Gyurcsány leváltását sürgették. Szerintük ő a felelős, hogy az MSZP támogatottsága mélypontra süllyedt. „Jelen pillanatban olyan miniszterelnökre van szükség – nem neveztem meg – akit a társadalom többsége elfogad, az ellenzék szóba áll vele. Az nem megoldás, hogy ha Gyurcsány Ferenc bemegy a parlamentbe, az ellenzék kimegy. Itt taktikai okokból nekünk mindenképpen miniszterelnök-váltásra kellene gondolnunk” – nyilatkozta a hírTV-nek Komáromi István, a pécsi MSZP alapszervezetének titkára.

Simon Gábor az ülést követő sajtótájékoztatón viszont már letagadta, hogy a pécsi szocialisták szóba hozták a miniszterelnök leváltását. És arra sem válaszolt, mennyibe kerül az MSZP újabb telefonos kampánya, amelyben egy Szabó Eszterként bemutatkozó géphang arról faggatja a választópolgárokat, hogy ismerik-e Orbán Viktor titkos beszédét.

(hírTV)