Ismételj egy hazugságot elég sokszor, és az emberek azt fogják hinni, hogy az az igazság. Ez Adolf Hitler tanácsa a Fidesz, az állampárt propagandájának

Hirdetés

– mondta Magyar Péter a szombati tüntetésén, hozzátéve, hogy „a tanítványok megfogadták a mesterük tanácsát”.

A párhuzam kapcsán Szalai Kálmán, a zsidó civil szervezet Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkára a Mandinernek elmondta: bár minden politikusnak nyilvánvalóan az a célja, hogy a győzelme érdekében hangzatos kijelentéseket tegyen, a nagyotmondásnak, hatásvadászatnak is van egy határa.

Az áldozatok emlékét is sérti Magyar Péter kijelentése

Körülbelül ugyanaz az álláspontunk Magyar Péter tegnapi szavai kapcsán, mint tavaly Hadházy Ákos ügyében, aki kimondva-kimondatlanul is Adolf Hitlerhez hasonlította a magyar miniszterelnököt. Ez kimeríti a holokausztrelativizálás fogalmát, amelyet minden közéleti szereplő esetében elítélünk

– fogalmazott Szalai Kálmán. Hozzátette:

A XX. század legvéresebb időszakát a mai korhoz hasonlítani nem csak történelmi értelemben nem felel meg a valóságnak, az áldozatok emlékét is sérti.

Korábban írtuk

– Ezért Magyar Pétert mindenképpen arra figyelmeztetnénk, hogy bármiféle párhuzamot vonni és egyenlőségjelet tenni a náci rémuralom és a jelen magyar társadalma között, nem pusztán hiba, hanem az áldozatok emlékét teszi semmissé – mondta. Arról nem is beszélve – folytatta az alapítványi titkár –, hogy a Tisza Párt vezetője akkor nyúlt ehhez az eszközhöz, amikor tudvalevő, hogy az elmúlt tizennégy évben a magyar kormány soha nem látott mértékű forráshoz juttatta a zsidó közösségeket a felvirágoztatásukra.

A portál megkereste Amit Halevit, az izraeli Likud párt parlamenti képviselőjét is, aki szerint a náci rezsimhez való bármilyen hasonlítás egyszerre rosszindulatú és érzéketlen a történelemmel, a holokauszt páratlan horrorjával szemben.

Ha Magyar Péter akár egy órát töltött volna egy koncentrációs táborban, soha nem beszélt volna így

– mondta.

A baloldal és a nácikártya

Fontos megjegyezni: nem ez az első alkalom, hogy a baloldal előveszi a nácikártyát.

Amit Orbán Viktor csinál, az nem szolgálja sem Európa, sem az én országom, sem az ukrán nép érdekeit. Sajnos ez Vlagyimir Putyinnak segít ebben a helyzetben, és ez helytelen

– vélekedett júliusban Petr Fiala cseh miniszterelnök Orbán Viktor békemissziójáról.

Szerinte ez arra emlékeztet, amikor Európa vezetői különböző engedményeket tettek Adolf Hitlernek a háború elkerülése érdekében.

Hozzá hasonlóan Róna Péter, a Jobbik – Konzervatívok korábbi EP-listavezetője is hitlerezett a miniszterelnök békepolitikája kapcsán. – Nincs új a nap alatt, Hitler szerepében Putyin, Csehszlovákia szerepében Ukrajna van, a magyar kormányfő pedig az Európát fenyegető háborús agresszor szárnysegédje – vélekedett.

Idén májusban pedig Gyurcsány Ferenc nácizta le Magyarország köztársasági elnökét, majd a teljes jobboldalt.

Semmi nincs Sulyokban, ami tiszteletet érdemel. Mentegeti náci apját, sőt annál is rosszabb. Nyilvánosan hazudik, hogy tisztára mossa a lemoshatatlan mocskot

– írta Facebook-bejegyzésében. Gyurcsány attól teszi függővé, hogy a köztársasági elnök nácibarát-e, hogy azonosul-e apja úgynevezett „náci múltjával”. – Ha azonosul náci apjával, akkor mocskolja az egész jobboldalt, melyet képvisel, mocskolja a kormányfőt, aki jelölte őt – fogalmazott a DK-vezér.

A további részletekről IDE kattintva olvashat.