A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a 2010 előtti kormányok is követtek el hibákat, de soha nem próbálták meg az emberekben a jó mellett meglévő rosszra, előítéletekre, félelmekre alapozni a politikájukat, mint ahogyan ezt a jelenlegi kormány teszi.
 


Fotó: MTI, Mónus Márton, illusztráció

Gyurcsány Ferenc pártja szerdai, szombathelyi választási fórumán úgy vélekedett: az a nemzet, amelyik megengedi, hogy „köztörvényes bűnözők vezessék”, nem áldozat, hanem bűnrészes. Azt mondta: a 2010 előtti kormányok és a mai kormány között az a fő különbség, hogy míg korábban bűn volt a lopás, és küzdöttek ellene, a jelenleg hatalmon lévők ezt a rendszer működésének lényegévé tették.
    
A pártelnök, a DK miniszterelnök-jelöltje hangsúlyozta: Magyarországon az emberek jobban szeretik a nyugalmat és a békét, elegük volt már abból a „háborús hangulatkeltésből”, amely a kormány retorikáját jellemzi.
    
Azt mondta: a választási kampányban nagyon kevés szó esik olyan lényeges kérdésekről, mint az egészségügy, az oktatás, a nyugdíjasok helyzete, vagy akár a devizahitelesek még mindig meglévő gondjai.
    
Felhívta hallgatóságának figyelmét arra, hogy a Fidesznek továbbra sincs meghirdetett programja, így nem tudni, hogy a következő években mi a szándéka az országgal. Vagy nem tudja a kormánypárt, vagy nem akarja elárulni, mindkettő egyformán probléma – jelentette ki.
    
A közelgő választásról szólva Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a jelenlegi választási rendszer a kormánypártoknak kedvez, így a választás „se nem szabad, se nem tisztességes”, de ettől még „nem szabad átengedni a terepet”.
    
A következő demokratikus kormánynak nagyon nehéz dolga lesz – mondta a DK elnöke -, nem tudnak majd mindent egy csapásra megváltoztatni, de például a nyugdíjreform, az igazságszolgáltatás rendszerének helyreállítása, illetve a sajtó szabaddá tétele viszonylag rövid idő alatt megvalósítható. 
    
Gyurcsány Ferenc a szombathelyi pártok házának nagytermét megtöltő 250 ember előtt arra buzdított, hogy minél nagyobb választási részvétel mellett az egyéni képviselőjelölteknél a demokratikus ellenzéki pártok jelöltjeire, listán pedig a DK-ra voksoljanak április 8-án.

(MTI)