Közölte: az aláírások összegyűltek, vagyis az Országgyűlés egy rendkívüli ülésnapon fogja megvitatni, „hogy Orbán Viktor hogyan bukhatott ekkorát Brüsszelben”.

Hirdetés

Emlékeztetett: országgyűlési határozat kötötte a kormányfőt, amellyel ugyanakkor Dobrev Klára szerint a miniszterelnök „saját magának állított csapdát”.

A határozat értelmében a kormányfő az EU-csúcson nem támogathatta volna a büdzsét vagy a válságkezelő programot – mondta Dobrev Klára, aki szerint nem zárult le a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás, a közéletben működő civilek továbbra is kapnak támogatást, az uniós pénzek kifizetését összekötötték a jogállami működéssel, és nem jutott érvényre az az elv, hogy a szegényebb országok több támogatást kapjanak.

A DK ezért a parlamentben vitatná meg az Európában született döntést, azt, hogy a magyar miniszterelnök abban milyen álláspontot képviselt, és a korábban elfogadott országgyűlési határozatot is módosítanák. Utóbbi célja, hogy a parlament az év végéig módosítsa azokat a jogszabályokat, amelyekkel kapcsolatban felmerül a jogállamisági eljárás veszélye. A kormányt is felkérnék, hogy a jövőben tartózkodjon „a jogállam további lebontásától”, valamint az olyan lépésektől, amelyek felvetik a korrupció gyanúját az uniós források elköltése során.

Korábban írtuk

Az Országgyűlés honlapján közzétett dokumentum szerint a DK az ülést jövő hétfőre indítványozta.

A politikus kérdést kapott azon sajtóhírről, amely szerint egyeztetett Dull Szabolccsal, az Index hírportál menesztett főszerkesztőjével. Azt felelte: az Európai Parlament jelentést készít a magyar média helyzetéről, ezért tucatnyi főszerkesztőtől, kutatótól, illetve civil szervezettől kért javaslatot a témában.

Orbán hiába hazudja, hogy győzött Brüsszelben!

Összegyűjtöttük a kellő aláírásokat, ezért Orbánnak rendkívüli parlamenti ülésen kell felelnie, amiért elárulta az európai magyarokat!Kövesd élőben, és oszd meg Dobrev Klára online sajtótájékoztatóját!🇭🇺🇪🇺

Gepostet von Demokratikus Koalíció am Freitag, 31. Juli 2020