Gyürk András hangsúlyozta: az a lépés, hogy Bulgária egy hete, minden előzetes jelzés nélkül jelentősen megemelte az orosz földgázra vonatkozó tranzitdíjakat, veszélyeztetheti Magyarország ellátásbiztonságát és egyértelműen szembemegy az uniós alapszerződésekben rögzített energiaszolidaritás elvével. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja ezért azonnali választ igénylő kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz – tájékoztatott.

Hirdetés

„A lépés egyértelműen ellenséges lépés Magyarországgal és Szerbiával szemben, ami veszélybe sodorhatja a két ország energiaellátását és destabilizálhatja az energiapiacokat. Valamint azon túl, hogy elfogadhatatlan, szembemegy az uniós jogszabályokkal is” – fogalmazott Gyürk András, majd hozzátette: a képviselőcsoport ezért azonnali választ igénylő kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz.

Tájékoztatása szerint egyrészt azt várják, hogy milyen konkrét lépéseket tervez az uniós bizottság az európai energiaszolidaritást aláásó bolgár döntéssel szemben. Másrészt megerősítést vár Brüsszeltől, hogy továbbra is a tagállamok kizárólagos jogának tekinti a nemzeti energiamix összeállítását. A bolgár tranzitdíjemelés ezt is korlátozhatja – mutatott rá a magyar EP-képviselő. Hangsúlyozta: az energiaellátás biztonsága és a lakosság magas energiaáraktól történő megvédésének képessége szuverenitási kérdés.

„Nem hagyjuk válasz nélkül az ellenséges bolgár lépést. Megvédjük Magyarország szuverenitását akár az Európai Bizottsággal együtt, de akár a brüsszeli bürokratákkal szemben is” – tette hozzá Gyürk András.

Korábban írtuk