Arra reagált, hogy az Európai Bizottság előző nap bemutatta az úgynevezett európai szemeszter tavaszi csomagját, benne gazdaságpolitikai javaslatokat tett a tagállamoknak. Az EP-képviselő emlékeztetett: Brüsszel a gazdasági csomagban Magyarországnak a rezsicsökkentés eltörlését és tőkeigényes energetikai fejlesztések kivitelezését ajánlotta.

Hirdetés

„Ezek a javaslatok következetlenek és elfogadhatatlanok. Nem kérünk a kudarcos szankciós politikával Európát energia- és inflációs válságba navigáló brüsszeli bürokraták legújabb ötleteléséből” – fogalmazott.

A fideszes politikus közölte: az Európai Bizottság dokumentuma szerint a gazdaságpolitikai javaslatok fő célja „az emberek tartós jólétének megőrzése” lenne, ezzel szemben Brüsszel megszorításokat javasol. A brüsszeli bürokraták a rezsicsökkentés felszámolására és tőkeigényes energetikai beruházások kivitelezésére szólítják fel Magyarországot – mondta.

Brüsszel javaslatának végrehajtása minden magyar család számára havi 181 ezer forintos rezsiáremelést jelentene. Továbbá szintén sorsukra hagynák a rezsivédelemben részesülő családi lakóközösségeket és kisvállalkozásokat is. Az energetikai beruházások gyorsításának legfőbb akadálya pedig maga az uniós bizottság, mely visszatartja az erre fordítható forrásokat – írta.

Gyürk András kijelentette: Brüsszel ajánlásai elfogadhatatlanok. Emellett – mint írta – érdemes lehet három javaslatot megfontolniuk. Egyrészt ne hozzanak az energia- és inflációs válságot fokozó intézkedéseket, másrészt azonnal bocsássák rendelkezésre a magyar embereket jogosan megillető forrásokat, végezetül haladéktalanul tisztázzák szerepüket a Barátság kőolajvezetékkel kapcsolatos zsarolási kísérletet illetően – tette hozzá a fideszes EP-képviselő.

Korábban írtuk