A baranyai község iskolájából hatvan gyerek hiányzott, akik feltehetően azért maradtak otthon, mert elkapták a gyorsan terjedő betegséget – mondta Schäffer Károly, az Állami Népegészségügy és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) dél-dunántúli regionális tiszti főorvosa.

A fertőzöttek közül 25-en orvoshoz is fordultak, két tanulónál végeztek laboratóriumi vizsgálatot, ennek eredménye egyértelműen az új típusú influenzára utal. A tiszti főorvos hozzátette: a községből egy delegáció járt Ukrajnában, valószínűleg ez a csoport hurcolta be a vírust. Több beteg a kint jártak közvetlen környezetében él.

A szederkényi iskolát a helyi polgármester a betegség megjelenése után hosszabb időre, a jövő hét végéig javasolta bezáratni, de mint a regionális tiszti főorvos elmondta, ez egyelőre nem indokolt. Az ÁNTSZ munkatársa szerint elég, ha a mostani hétvégéig szüneteltetik az oktatást a községi általános iskolában, és ha a fertőzöttek tünetei enyhék maradnak, illetve a vírus nem terjed tovább nagyobb tömegre, jövő héten kinyithat az intézmény.

Kedden a Dél-Dunántúlon egy Pécs környékén élő 17 éves fiúban és egy 60 éves nőben is kimutatták a H1N1 vírust. A két beteg korábban kórházba került, de állapotuk nem ad okot aggodalomra – mondta el Schäffer Károly. A régióban a szederkényi betegeken kívül eddig huszonkilenc embernél fedezték fel az új influenza vírusát.

A regionális tiszti főorvos hozzátette: még mindig nem késő beadatni a védőoltást, a betegség most már nagyobb közösségeket fog érinteni.

(MR Online)