Az ombudsmanhoz fordult állásfoglalásért az egészségügyben és szociális ágazatban dolgozók demokratikus szakszervezete, mert úgy véli: elképesztő, hogy önkéntesség helyett zsarolással, írásbeli nyilatkozattal kényszerítik a H1N1 elleni védőoltásra az egészségügyi dolgozókat több kórházban is, pedig a védőoltás nem kötelező – mondta el a Magyar Rádiónak Cser Ágnes elnök.

A rádiónknak elküldött nyilatkozatot a fővárosi Heim Pál Gyermekkórház dolgozóival töltetik ki. Ebben az olvasható, hogy személyes felelősség terheli a dolgozót, ha az oltás elmaradása miatt megbetegíti a környezetét. A kórház főigazgatója, Harmat György szerint ezzel figyelmeztetnek arra, ha sokan betegednek meg a dolgozók közül, akkor egy osztály működése is kétséges lehet.

A nyilatkozat aláíratása jogellenes – mondja Kovácsi Zsombor ügyvéd, hiszen egy nem kötelező védőoltás kérnek így számon.

„Sokkal jobbnak tartanám, ha az egészségügyi dolgozókat partnernek tekintve próbálnák meggyőzni. A fontos az, hogy minél többen védettséget szerezzenek. Nem lehet előre kijelenteni, hogy önmagában egy nem kötelező védőoltás elmulasztása alapot teremthet a felelősség megállapítására.”

Az egészségügyi dolgozók egy másik témával is az ombudsmanhoz fordultak. Cser Ágnes azt mondta: az Országos Epidemiológia Központtól nem kaptak kielégítő választ a H1N1 védőoltással kapcsolatban, vagyis hogy milyen védelmet nyújt, egyáltalán ad-e védelmet a vakcina, és mik a kockázatai. A rádió megkereste a központ főigazgatóját, Melles Márta hangsúlyozta, válaszukban megírták: a vakcinát többször ellenőrizték, és megfelel az előírásoknak.

(Krónika)