Hidvéghi Balázs hangsúlyozta: világossá kell tenni, hogy a határok illegális átlépése nem elfogadható. Nem fogadható el, hogy egyesek a törvényeket megsértve lépnek be Európa területére, és nem lehet megengedni azt sem, hogy embercsempészek döntsenek arról, kiből válhat európai lakos, majd pedig állampolgár – húzta alá.

Hirdetés

Kijelentette: el kell választani a menekültek és a gazdasági bevándorlók kérdését. Az, hogy mely uniós ország fogad gazdasági migránst, tagállami hatáskörbe tartozik. Nem lehet Brüsszelből diktált rendelkezés – közölte.

„Magyarország álláspontja határozott és egyértelmű: nem kérünk az erőltetett migrációból, és nem fogjuk elfogadni azokat a brüsszeli törekvéseket, melyek nagy számban más népességet akarnak ránk kényszeríteni” – fogalmazott.

Azzal összefüggésben, hogy az Európai Parlament múlt héten elfogadta az uniós migrációs és menekültügyi paktummal kapcsolatos álláspotját, Hidvéghi Balázs azt mondta: a szöveg egy „alapvetően elhibázott” irányvonalat erőltet. Olyan megoldásokat tartalmaz, köztük az illegális határátlépés elfogadását, a migránsok kvóta alapú tagállamok közötti elosztását, amelyekről az elmúlt évek során már kiderült, hogy nem működnek és veszélyt jelentenek Európára. Nem szerepel benne, hogy a határokat meg lehet és meg is kell védeni, ahogy az sem, hogy aki törvénysértő módon érkezik Európába azt vissza fogják küldeni származási országába. A jelenlegi javaslat erősíti az embercsempészetet, és nem oldja meg a migrációs útvonalak rejtette veszélyeket sem – jelentette ki.

Korábban írtuk

Elmondta, az EP konzervatív és jobboldali képviselői migrációval foglalkozó munkacsoportot hoztak létre, mivel azt gondolják, hogy a migráció kérdése Európa egyik legnagyobb kihívása. Fontosnak tartják, hogy a tagállamok kiálljanak a jogszerűség mellett és az elhibázott EP-javaslatokat ne kövessék – tette hozzá a fideszes politikus.

A munkacsoport megalakítása után, az Európai Parlamentben tartott sajtótájékoztatón Hidvéghi Balázs hangsúlyozta: a határok fizikai védelme, köztük a határkerítések az európai szolidaritás részét képezik, ezért ahhoz az Európai Unió forrásaiból kell finanszírozást biztosítani.

Charlie Weimers, a Svéd Demokraták EP-képviselője hangsúlyozta, le kell állítani az EP baloldali képviselői által erőltetett, a migránsok kvóták szerinti elosztását erőltető migrációs politikát. Fel kell hívni a figyelmet a migráció veszélyeire, és fel kell számolni az embercsempészetet – mondta.

Gilles Lebreton, a Nemzeti Tömörülés EP-képviselője kijelentette: a „helyzet súlyos”, az EP migrációs álláspontja ugyanis Európa vesztét eredményezheti. „Elutasítjuk ezt az öngyilkos politikát” – fogalmazott a francia politikus.

Angel Dzsambazki, az EP konzervatív képviselője kijelentette: a munkacsoport határozottan ellenzi a nyitott külső határok politikáját. Ez a politika veszélyezteti a biztonságot és az európai értékeket. Erős határokra van szükség az európai társadalom megvédéséhez – húzta alá a bolgár politikus.

Bernhard Zimniok, az Identitás és Demokrácia (ID) EP-képviselőcsoport politikusa azt mondta, a migrációs javaslat rossz Európának és rossz az európaiaknak. Nem megoldja, hanem sokasítja a problémákat. A migráció megállítása helyett a tömeges illegális bevándorlást támogatja, ami veszélyt jelent Európára – mondta a német EP-képviselő.

Tom Vandendriessche jobboldali belga EP-képviselő arról beszélt, hogy a határok védelme nélkül egyetlen ország sem tudja szavatolni állampolgárai biztonságát. Az uniós migrációs javaslat erőlteti a bevándorlást, noha előbb a migráció Európában jelentkező problémáit kellene megoldani – mondta.

Cristian Terhes, az EP konzervatív pártfrakciójához tartozó román képviselő kijelentette: az EU migrációs paktuma veszélyezteti a tagállamok önállóságát és biztonságát. Aláássa az európai egységet, és nem ismeri el a tagországok azon jogát, hogy megvédjék saját határaikat és nemzetüket – emelte ki.

Kosma Zlotowski, a lengyel kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság párt EP-képviselője kijelentette: az illegális migráció fegyvert és fenyegetést jelent, valamint biztonsági kockázatokat rejt magában.

Jorge Buxade Villalba, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjának politikusa azt mondta: elfogadhatatlan a nyitott határok politikája. Meg kell állitani az illegális migrációt, erős határvédelemre van szükség, és minden menekültügyi és bevándorlási kérelmet az EU területen kívül kell megvizsgálni – tette hozzá a spanyol EP-képviselő.