– Sokan állnak értetlenül testvére, Jörg Haider halála előtt, amely körül egyre több rejtély bukkan elő. A Volkswagen gyár vezető munkatársa, Peter Thul nyilatkozata szerint a Volkswagen Phaeton szerkezetében az az útszakasz, ahol a baleset történt, még a közismertté lett óránkénti 142 kilométeres sebességnél sem okozhatott volna kárt. Arról is lehetett olvasni, hogy Jörg Haidernek altatót adhattak és már eszméletlenül szállhatott bele a kanyarba. És így tovább. Az ellentmondások egyre gyűlnek, a vizsgálat még korántsem mondható befejezettnek.

– Ezek csak feltételezések, amelyeknek nem engedhetünk teret. Ami történt, egy szörnyűséges baleset volt és remélem, az olvasók megértik, hogy magánemberként nagyon mélyen érint. Ezért sem szeretnék a találgatásokat illetően állást foglalni.

– Mi lesz a BZÖ-vel Haider után?

– A BZÖ-nek biztos jövője van, mert Jörg stabil alapokra épített. A testvérem olyan örökséget hagyott hátra, ami távlatos politikai munkát követel, mert az embereket érintő legfontosabb kérdéseket és gondokat komolyan veszi. Erős alapokat hagyott hátra, amikre legutóbb a választások alatt csak itt Felső Ausztriában nyolcvanezer szavazatot kaptunk. Testvérem, Jörg Haider elveinek teljes mértékben megfelel, hogy a gyász mellett is feltűrjük az ingujjunkat és hozzálássunk az olyan gondok megoldásához, amelyek most például a gazdasági és pénzpiaci krízisek idején nagyon is aktuálisak. Ezekben a kérdésekben határozottan fogunk fellépni a társadalom igényeit és akaratát mindig szem előtt tartva.

– Változik-e majd az ön szerepe?

– A BZÖ felső-ausztriai tartományi elnöke vagyok. Célom, hogy a BZÖ itt Felső Ausztriában tovább gyarapodjon és megbízható alternatíva legyen minél többek számára. Ehhez szükséges egy az emberekben bizalmat és hitet ébresztő pártméret is, amit megcéloztunk. Saját feladatomra tekintve, magamat kívülről akként is látom, mint aki Jörg Haider politikai útját eddig is kísérte, aki vele volt a mélységekben és a magaslatokon és aki tudja, hogy a testvére hagyatékát tovább kell vinni. Ezenfelül Bécsben parlamenti képviselő is vagyok és a BZÖ alelnöke.

– Miért félnek Jörg Haidertől még a halála után is, hogy a médiában ilyen elképesztő erejű lejárató hadjárat indult ellene? A nem német nyelvű média most éppen homoszexualitását bizonygatja.

– Jörg Haider mindig is szálka volt sokak szemében, sokaknak volt kellemetlen a létezése, gondoljunk csak a nyolcvanas–kilencvenes évekre, amikor elmeszesedett és betokosodott struktúrákat tört fel, amikor egyes körök privilégiumai ellen vette fel a harcot és nagyon sokat elért. A testvérem olyan ember volt, aki nevén nevezte a dolgokat és végig is vitte, amit elkezdett. Semmi nem tudta feltartóztatni, ha meg volt győződve arról, hogy valami nincs rendjén. Ilyet pedig az uralkodó rendszer nem szívesen ismer el. Ezért igyekeztek Jörg Haidert még életében is lejáratni, űzni és hajtani. Szeptember 28-a előtt senki nem gondolta volna, hogy Jörg szövetségi szinten visszatérhet és egy példátlan erejű mozgalmat hívhat életre és támogatók százezreit állíthatja maga mellé. Ő azonban megmutatta, és ezért még most is intenzíven támadják, mert ő egészen egyszerűen az SPÖ és ÖVP között létrejött nyugodt harmóniát zavarta volna. Jörg legnagyobb titka azonban csak most mutatkozik meg, a halála után.

– Mi az?

– Szerették őt az emberek. Manapság tisztelni, vagy elismerni szokás egy politikust, de a szeretet minálunk eddig a civil szféra privilégiuma volt. Ez a lelki-érzelmi támogatás nemcsak Karintiában volt érezhető, és jelenleg is érződik, hanem egész Ausztriában. Ez a lelki-érzelmi kötődés csak akkor alakul ki, ha az emberek valakiben megbíznak, ha azt érzik, hogy ez az ember számukra biztonságot nyújt, megvédi őket. Ilyen volt Jörg Haider a maga utánozhatatlan módján, a maga hatalmas emberi erejével. Egyhamar nem támad osztrák politikus, aki ezt elérheti.

– Az önök pártja, a BZÖ a fősodratú sajtó tükrében populista, szélsőjobboldali szerveződésként jelenik meg. Miként határozná meg önmagukat?

– Jörg Haider halálát megelőzően és a továbbiakban is jobbközép erőként határozzuk meg magunkat. Polgári, jobbközép pártként az ÖVP és az FPÖ között vagyunk jelen, mint határozott polgári alternatíva. Bennünket a szélsőjobboldali, populista pártoktól, mint amilyen az FPÖ, az választ el, hogy mi nemcsak egy mindennel szemben álló protest-párt vagyunk, amely csak kritizál, és ezt viszi mindenfelé, hanem azt mondjuk, íme itt egy probléma és itt van a lehetséges megoldása is. A megoldásorientált munka volt Jörg Haider legjellemzőbb vonása, ennek példája Karintia, amelynek ő volt a kormányzója, ezért is olyan fontos számunkra a testvérem karintiai modellje, ami egész Ausztriára átvihető. Ez a mi politikai alapállásunk. Olyan párt vagyunk, amely nem állandóan hátramenetbe kapcsol és csak a múlttal törődik. A szemünk előtt a jelen és a jövő áll, ezért választanak bennünket az emberek. Ugyanis ezt várják el tőlünk, hogy a jelenükért és a jövőjükért dolgozzunk.

– Milyen jövőért?

– Az én jövőképemben a BZÖ olyan megbízható alternatíva a pártpalettán, amelyik azért erősödik folyamatosan, mert nem egy elit vezérelte párt, hanem egy nyitott platform, ahol mindenkit, aki az általunk megfogalmazott célokkal egyetért, szívesen látunk és teret nyitunk a számukra.

– Európa legnagyobb gondja a csökkenő lélekszám, amelynek megoldását Brüsszel leginkább egy közös bevándorlás-politikában látja. Ön szerint?

– Sajnos ahogy nem létezik egy mindenre egyformán ható panácea, úgy erre a problémára sincs ma még teljes megoldás. Európai országként, ugyanakkor nemzetállamként először ezért inkább a saját hazánkban kell körülnéznünk, hogy mit tehetünk. Jörg Haider mindig azt mondta, Ausztria az osztrákoké. Ez egy nagyon fontos állítás. Aligha lennénk sikeresek, ha azt hirdetnénk, hogy semmi baj, az osztrák családokban kevesebb gyerekkel könnyebb lesz az élet, és majd a bevándorlók megoldanak minden gondot. Ellenkezőleg, olyan családpolitikát kell kialakítani, amely a családalapítást vonzóvá, a családi életet örömmel választható életstílussá, a családi létet megfizethetővé teszi.

– Nálunk úgy mondták ezt, három szoba, három gyerek, négy kerék…

– A család intézményét minden országban minden eszközzel támogatni kell. Ami pedig a betelepedést illeti, fontos tudni, hogy aki hozzánk jön élni vagy dolgozni, annak be kell tartania a játékszabályainkat.

– Van-e nyitottság e politikára a többi pártban?

– Részben. Az FPÖ-vel sok kérdésben hasonlóan gondolkodunk és hozzájuk közel állunk, bár az FPÖ jelmondata úgy szól: „Idegenek kifelé”. Mi azonban azoknak, akik hozzánk jönnek és dolgoznak, akikre ennek az országnak szüksége van, akik itt komoly teljesítményt nyújtanak és adót fizetnek, azt üzenjük, hogy érezzék jól magukat nálunk. Ám akik a bűn útját járják, akik nem tartják be a játékszabályokat, azoknak itt semmi keresnivalójuk nincs. Ez a különbség köztünk és az FPÖ között. Ez a probléma lesz hamarosan az unió és általában Európa egyik legfontosabb kérdése. Egy biztos, a népesedési apály megoldásához nem lehet olyan államot elképzelni, amelyik mindenkinek mindent korlátlanul lehetővé tesz.

– Talán tudja, hogy hat év szocialista–liberális kormányzás után válságos állapotok uralkodnak ma Magyarországon. Mit üzen azoknak a nemzeti érzelmű magyar embereknek akik talán még nem veszítették el teljesen az erkölcsös és élhető demokráciába vetett hitüket?

– Azt, hogy a hit elvesztése a legrosszabb, ami ha egy országban megtörténik, egy új politika feladata a hitet és a reményt visszaadni az embereknek. Ezt azonban csak demokratikus keretek között lehet megvalósítani. Úgy hiszem, a magyar polgárok találnak olyan hangot a magyar közéletben, amely nekik a hitről és a reményről őszintén és meggyőzően beszél. Ezt a hangot, ezt az erőt kell demokratikus választások útján kormányra emelni. Csak a demokratikus folyamatok tudnak minőségi változást hozni. A szavazásra jogosult polgár kezében van az egyetlen és leghatásosabb fegyver: a választási jog. Ha tehát olyan párt, olyan társadalmi intézmény kap támogatást, amely az önök országa lakóinak visszaadja a hitét, akkor érdemi lesz a változás.

– Visszatérve a testvére halála kapcsán gerjesztett hisztériához. Mit jelent az a darabokra cincált és ezerszer értelmezett szó, hogy „Lebensmensch” (élet-ember), amellyel Jörg Haidert Stefan Petzner, a BZÖ korábbi szóvivője az osztrák közszolgálati rádióban jellemezte?

– Ez egy több síkon is értelmezhető szó. Én magam is megéltem már miniszterségem alatt, hogy a személyi titkár, az egyik legfontosabb személy, aki egy politikust mindig mindenhova elkísér, mindig vele van jóban is, és rosszban is, úton tárgyalásról tárgyalásra vagy az irodában, az a politikust a maga pozitív értelemben vett valójában éli meg. Nem is beszélve az emberi tulajdonságokat legjobban kiemelő válsághelyzetekről, amikor nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnénk, vagy amikor kifejezetten negatív élményeket, tapasztalatokat szerzünk. Ilyenkor szükség van valakire, aki minket mindenben megért, mert mindent tud és mindent ismer. A szót, „Lebensmensch” én egy különösen szoros és jó, megértő emberi kapcsolatként, munkatársi együttműködésként értelmezném. Ne felejtsük el, hogy ebben az esetben egy 27 éves fiatalemberről van szó, aki élete első tapasztalatait szerzi a politikai szférában, akinek Jörg Haider a mentora volt. Stefan Petzner egy nagyon kreatív gondolkodású és kifejezetten érzékeny karakter. Amikor ez a fiatalember a „Lebensmensch” szót használja, az egy nagyon szép és őszinte szó Jörg személyének tiszteletére. Ő mindig is érdeklődő ember volt, akinél mindenki nyitott fülekre talált a gondjára, mondanivalójára. Ha engem valaki evvel a szóval méltatna, az egyik legszebb bók lenne, amit kaphatnék.

– Magyarország egyik nagy internetes újságja, az index.hu azonban egészen másként fordította a „Lebensmensch” kifejezést. Egyik vezető cikkének címe „Petzner: Haider volt életem férfija”. Hogy ne legyen félreértés, a cikk továbbá így fogalmaz: „Jörg Haider meleg volt, árulta el szeretője, Stefan Petzner…” Ez a lejárató megfogalmazás Ausztriát és Németországot, tehát a német anyanyelvű országokat leszámítva, szinte az egész világsajtóban elterjedt. Egyszerű értelmezési különbségről van szó?

– Értelmezés… Az elmúlt tíz-húsz évben Jörg Haidert mindig másként értelmezték, mint amilyen valójában volt. Halála után sem hagynak neki nyugtot.

– Mit tehet ez ellen az ember?

– Tudni kell mértéket tartani. Akik Jörg Haidert ismerték és tudják, milyen egyedülálló politikus volt, milyen különleges és kifinomult tulajdonságokkal rendelkezett, azok számára e pontatlan értelmezések érdektelenek. Ezeknek az embereknek a szívében Jörg Haider egy nagyszerű, párját ritkító politikusként él tovább. Én őt, az öcsémet gyerekkorunk óta ismertem. Tiszta szívből kívánom, hogy az ilyen emberekből nemcsak a politikában, de az élet minden területén lehetőleg minél több legyen.

Bencsik Dávid


Lebensmensch

Az osztrák közszolgálati rádió, az ö3 Reggeli Nálam című műsorában Claudia Stöckl műsorvezető vendége volt október 19-én Stefan Petzner, a BZÖ korábbi szóvivője. Ő Jörg Haider személyes jó barátja és halála után az elnöki székben követője.

A magyar index.hu internetes újság is írt az interjúról a következő szóhasználatban „Petzner: Haider volt életem férfija” (2008. okt. 23) címmel: „Jörg Haider meleg volt, árulta el szeretője, Stefan Petzner”, majd kicsit később ugyanitt „Jörggel igazán különleges kapcsolatunk volt. Ő volt életem férfija”.

A Demokrata utánajárt az index által közöltek hitelességének.

Németül tudó olvasóink a beszélgetést a http://static.orf.at/podcast/oe3/oe3_fruehstueck.xml oldalon meghallgathatják. Mivel több mint fél óra terjedelmű, a legfontosabb idevágó részeket magyarul és a hitelesség kedvéért németül is közöljük.

Stöckl: – Herr Petzner, Sie haben an einer Pressekonferenz nach dem tödlichen Autounfall von Jörg Haider über Ihre Emotionen gesprochen, Sie haben gesagt, dass er so wichtig für Sie war ein Lebensmensch und „ich habe ihn geliebt”.

Stöckl: – Petzner Úr, ön a Jörg Haider halálos autóbalesete után tartott sajtótájékoztatón az érzelmeiről beszélt. Azt mondta, hogy ő önnek fontos volt, egy élet-ember és „szerettem őt”.

Stefan Petzner: – Ich habe diesen Begriff von ihm übernommen, weil er das einst gesagt hat „Du bist mein Lebensmensch”. Ich weiss, was damit gemeint ist und das soll auch zwischen uns bleiben.

Stefan Petzner: – Ezt a fogalmat tőle vettem át, mert ő mondta azt egyszer, hogy „Te vagy az én élet-emberem”. Tudom, hogy mit értett ezalatt és az köztünk is marad.

Stöckl: – Aber heisst es eben ein ganz besonderer Weggefaehrter?

Stöckl: – De ez egy különleges társat jelent?

Petzner: – Ich verwende ein anderes Wort er war nicht mein Chef, sondern mein bester Freund, wir haben gemeinsam gesiegt, wir haben gemeinsam verloren, gelacht und geweint. (…) Lebensmensch heisst sich auch immer nah zu sein, auch wenn man physisch nicht anwesend ist (…) wir waren uns schon immer nah und so ist es auch jetzt.

Petzner: – Egy másik szót használnék, ő nem a főnököm volt, hanem a legjobb barátom, együtt nyertünk, együtt vesztettünk, nevettünk és sírtunk. (…) Élet-ember azt is jelenti, közel lenni, akkor is ha valaki fizikailag nincs is jelen (…) Mindig is közel voltunk egymáshoz és ez most is így van.

Stöckl: – Sie haben das Gefühl er ist da, Sie spüren seine Seele?

Stöckl: – Úgy érzi, hogy itt van? Érzi a lelkét?

Petzner: – Ich spüre, dass er bei mir ist und auf mich aufpasst (…) Ich habe den Freund, Jörg Haider ganzheitlich gesehen und gemocht mit all dem, was dazu gehört, auch geliebt, Liebe kann man in vielen verschiedenen Formen ausdrücken und zeigen.

Petzner: – Érzem, hogy velem van és vigyáz rám (…) Jörgöt, a barátomat a maga teljességében láttam és szerettem mindazzal, ami ehhez tartozik, szívből is szerettem. A szeretetet sokféleképpen ki lehet fejezni és mutatni.

Stöckl: – Aber welche Form von Liebe war es bei Ihnen?

Stöckl: – De önnél a szeretet melyik alakjáról beszélhetünk?

Petzner: – Jetzt bringe ich wieder einen Satz von ihm, der gesagt hat, ich bin sehr jung, er ist über 30 Jahre aelter, aber in mir wohnt eine alte Seele und er hat das bewundert und sich verwundert über diese alte Seele… (…) Es gibt einen Satz, man soll seine Kindheit in eine Tasche stecken und mitnehmen ins Leben und man soll das innere Kind nicht verlieren, das hat er gemacht… (…) Sie vorher gefragt haben über diese besondere Beziehung gefragt, in ihm war mit 58 das innere Kind so lebendig und ich habe eine alte Seele. Das war besonders.

Petzner: – Ismét egy mondat tőle, azt mondta, hogy én nagyon fiatal vagyok, ő pedig több mint 30 évvel idősebb, de bennem egy öreg lélek lakozik és ezt ő csodálta és csodálkozott az öreg lelken… (…) Van egy mondás, a gyermekiségét az ember egy táskában kellene, hogy magával vigye az életben, és a belső gyermeket soha el ne veszítse, ő ezt tette… (…) Korábban erről a különleges kapcsolatról kérdezett (t.i. Claudia Stöckl – a szerk.), Jörg Haiderben 58 évesen a belső gyermek olyan eleven volt és nekem (27 évesen – a szerk.) öreg lelkem van. Különleges volt.”


10+1 kérdés

Jörg Haider halálát autóbaleset okozta. Legalábbis eddig úgy tűnt, ez az állítás megállja a helyét. Az elmúlt napok és hetek egyre több kérdést és kételyt vetnek fel, többek között Jörg Haider özvegyének döntését is, a holtest ismételt kórbonctani vizsgálatának elrendelésére Olaszországban és Németországban is. Miközben a külföldi sajtó félrefordított nyilatkozatok és koholt indokok kapcsán Haider homoszexuális vonásairól vitázik, Ausztria feszülten figyel. A tíz legfontosabb és megválaszolatlan kérdést az Österreich című magazin foglalta össze.

1. Knock-Out cseppek? Knock-out cseppeknek azokat a szedatív, hipnotikus, disszociatív, illetve amnéziatikus hatásokat előidéző cseppeket nevezik, amelyeket italba adagolva juttatnak a szervezetbe. Az áldozat elalszik, elájul, kábulatba esik, tehát tudattalan állapotba kerül. Ilyenek a folyékony ecstasy, továbbá a benzodiazepin, a flunitrazepam, a temazepam, a klorálhidrát és a barbiturát, valamint a noludar. Mindezek használata bűncselekmény. Többek között ennek kimutatására rendelkezett az özvegy, Claudia Haider a további, Ausztrián kívüli országokban végrehajtott kórbonctani vizsgálatokról, miután a gráci vizsgálatok nemleges választ adtak.

2. Mobiltelefon-használat? Mivel Jörg Haider balesete harmadik személyt nem érintett, a bíróság a mobiltelefonhasználatra nem kíváncsi, pedig nem kizárt, hogy egy hívás vagy egy rövid üzenet megzavarhatta a vezetőt.

3. Szabotázs? Ennek kizárására a Volkswagen saját kutatócsapatot küldött a baleseti helyszínre, és ez megállapította, hogy Jörg Haider Phaetonját nem piszkálták meg. Az autó tetején keletkezett lyukak, illetve a kiesett ajtók viszont további kérdéseket vetnek fel.

4. Titkosszolgálati eszközök? Az FPD politikusa, Karlheinz Klement szerint a Moszad keze van a dologban, mások a törökökre gyanakodnak. Kimutatható idegenkezűség az eddigi vizsgálatok alapján nincs.

5. Fékhiba? Jörg Haider három hónapos Phaetonja kiváló állapotban volt, ezt megerősítette a VW és a nyomozó hatóságok is, de megválaszolhatatlannak tűnő kérdést vet fel az, hogy egy kéttonnás szuperbiztos luxusóriás ilyen állapotba kerülhet-e, mint Haider autója a baleset után.

6. Valaki ült Haider mellett? Az interneten kering a hír, hogy a baleset idejében egy súlyosan sebesült személyt mentőhelikopterrel vittek egy közeli amerikai kórházba. Többet nem tudni.

7. Szívroham vagy agyvérzés? Szinte kizárható, mert a kórbonctani vizsgálatok során egy infarktus azonnal kimutatható, mivel a szívizom sérült szövetében ez megmutatkozik, de a németországi boncolás még hozhat új eredményt erre nézve is.

8. 1,8 ezrelék alkohol a vérben? A család és a Haidert közelről ismerők tiltakoznak Jörg Haider állítólagos súlyosan ittas vezetésének megállapítása ellen, a patológus Kathrin Yen ellenben állítja, Haider ittas volt. A kérdés csak az, hogy a majdnem absztinens, jog- és rendpárti Jörg Haider mikor és miért húzott le legalább egy egész üveg – 7,5 deciliter! – vodkának megfelelő alkoholt a halála előtti 50 percben a saját a gépkocsijában? A németországi második vizsgálat erre is adhat magyarázatot. Egyes felvetések szerint ezt a súlyos alkoholmennyiséget intravénásan juttatták Jörg Haider vérébe, aki a baleset pillanatában már halott volt.

9. Lőttek Haiderre? Jörg Haider Phaetonján található lyukak akár lőfegyvertől is származhatnak – állítja a Kopp-Verlag. Ennek az eshetősége azonban szinte kizárható.

10. Öngyilkosság? Jörg Haider környezetében ezt a lehetőséget mindenki kizárja. Haider autójában a helyszínelők találtak egy csomag Sunny Soul tablettát, amely egy bárhol kapható, minimális hatóanyagú hangulatjavító cukorka. A mániákus-depresszió vádja Jörg Haiderrel szemben egész biztosan nem áll meg.

A Magyar Demokrata 11. kérdése:

Nemzeti politizálás kontra Európai Kontinensállam? Jörg Haider a XXI. században a karakteres nemzeti politizálást képviselők egyike, ha nem a legsikeresebbje volt. Bad Ischl-ből, Villachból és Mariazellből nézve ez a politika a hagyományok túlélésének és az élhetőség fenntarthatóságának garanciája: „Ausztria az osztrákoké, mindenki aki idejön, be kell tartsa Ausztria játékszabályait”, nyilatkozta lapunknak Ursula Haubner, Jörg Haider testvére és politikai partnere. Ezzel szemben áll Brüsszel, melynek szemszögéből Jörg Haider politikája anakronisztikus és kifejezetten káros, ugyanis pont az ilyen alakok miatt nem lehet a Pound-féle társadalmi mérnökösködés pragmatikus eszközrendszerét érvényesíteni. Jörg Haider pedig nemzetközi kultfigurájává vált a határtalan uniformizálódást előnyben részesítő brüsszeli gépezet elleni küzdelemnek. Berlusconi és Sarkozy legalább ennyire hangosak és kemények, de túl nagy és túl veszélyes ellenfelek: bár nyitottak, mégis megközelíthetetlenek. Jörg Haider viszont magányos hős volt, egy igazi shooting-star. Üstökös volt, aki simán nyerte volna a karintiai választásokat és valószínűleg egyesíti a nemzeti blokkot Ausztriában, ami Európa-szerte a hasonló politikai erők reneszánszához – ezek az erők jelenleg is erősödő tendenciát mutatnak Európában – vezethetett volna. Ez nagyban átírta volna a saját gyökereit szisztematikusan megtagadó Európai Unió saját belső forgatókönyvét.

Markowski Dániel