Közlése szerint kukorica feldolgozó élelmiszeripari cégként, mint integrátorok ők szerzik be a vetőmagot és helyezik ki a termelőkhöz. Több ezer hektáron termeltetik a kukoricát, ebből 470 hektár volt az, ahol kiderült, hogy génmódosított vetőmagot használtak.

Számunkra, mint kukoricából készült élelmiszer alapanyagokat gyártó és exportáló cégnek, rendkívül fontos, hogy Magyarország GMO-mentes legyen – mondta a szakember.

Hozzátette: amint július elején tudomást szereztek az importőrtől a GMO-s kukoricáról, s megszületett a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal megsemmisítésre vonatkozó határozata, azonnal értesítették a termelőket és intézkedtek a kukorica betárcsázására.

Az érintettek együttműködésének köszönhetően a hatósági határozatot gyorsan végrehajtották – jegyezte meg Vaszkó László, hozzátéve: az adott kukorica fajtának a virágzása július közepére esik, ezért rendkívül fontos volt, hogy még a virágzás előtt megsemmisítsék a növényt, ami Hajdú-Biharban maradéktalanul meg is történt.

A keletkezett kár elérheti a félmilliárd forintot is, amit ősszel az importőr teljes egészében megtérít – mondta Vaszkó László.

Cégüknek ez 5 ezer tonna kukorica kiesését jelenti, amit más hazai termelőktől fognak beszerezni – fűzte hozzá.

Vaszkó László ugyanakkor jelezte: termékeik GMO-mentességét akkreditált laborok tanúsítványaival mindenkor igazolják, de a bizalom megtartása érdekében rendkívül fontos, hogy Magyarország továbbra is GMO-mentes legyen.

(MTI)