Fotó: MTI/EPA/PAP/Albert Zawada
Az abortusztörvény liberalizálása ellen tüntetnek Varsóban
Hirdetés

A kormányfő pár hónappal korábban még azzal nyugtatgatta Brüsszelt, hogy ő majd megrendszabályozza a kuruckodó magyarokat. Alapos leckét ad nekik jogállamiságból.

Nemrég viszont arról beszélt a lengyel szenátusban, hogy az ország demokratizálásához, jogállamiságának megszilárdításához és modernizálásához időnként át kell lépnie a törvényesség határait. Egyébként már többször is átlépte, elegendő csak a közszolgálati tévévezetés ügyére utalni, ahol Tusk verőemberei is segítettek megtalálni a „megoldást”. Vagy itt a korábbi korábbi főügyész leváltásának esete, amikor is olyan jogi és politikai zűrzavar keletkezett, hogy most két főügyész regnál Lengyelországban a kemény fiúk és ügyvédeik legnagyobb örömére. Háromszáz jelentős bűnügy kivizsgálása feneklett meg e kettősség miatt, az elkövetők pedig szétszóródtak a nagyvilágban. És ideillik az a koncepciós per is, amit a PiS (ez Kaczyński pártja, a Jog és Igazságosság) ellen indíttatott Donald Tusk, az eredménye pedig az lehet, hogy a legfelsőbb bíróság elveszi a párt állami támogatásának több legalább hetven százalékát. Vagyis a PiS, a tavalyi parlamenti választás győztese eltűnik a színről.

Tusk idén nyáron elhatározta, hogy a lengyelországi kisebbségek kulturális központjává alakítja át a varsói Wacław Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézetet. A kormány legutóbbi döntése szerint viszont már nem lesz átalakítás. Bezárják az intézményt.

Az európai megosztottság és a nemzetállamok ellen vívott harc, valamint a modern jogállam kiépítése okán Németország rangos kitüntetésben részesítette Donald Tuskot. Az M100 Media Ward potsdami átadására nem ment el senki az érintett politikusok közül, csak a táskahordózóikat küldték oda. Ennek egyik oka a hirtelen bevezetett és előreláthatóan fél évig tartó német határzár, ami a lengyel gazdaságot és az ingázó, határ mentén élő lengyel munkavállalókat érinti. A másik pedig az a vita, amely a tenger alatti gázvezeték felrobbantása miatt lángolt fel hirtelen, de nem előzmények nélkül a két ország között. A német hatóságok szerint egy Lengyelországban élő ukrán búvároktató bonyolította le az akciót, szintén ukrán segítőivel együtt, és benne voltak a lengyel hatóságok is. Ezt természetesen tagadja a jelenlegi lengyel vezetés, még akkor is, ha a robbantás Tusk nagy politikai ellenfele, a PiS kormányzása idején történt. Egyes német elemzők, akik a lengyelekre akarják húzni a vizes lepedőt, most abba kapaszkodnak bele, hogy Varsó már akkor rendkívül ingerült volt, amikor megépültek az Északi Áramlat 1-2 vezetékei. Merthogy elkerülik a lengyel földet és a lengyel felségvizeket, így pedig nem jut tranzitdíjhoz az ország. A lengyelek itt mindjárt két nagy ellenségük, Berlin és Moszkva újbóli összejátszásáról beszéltek. Úgy érezték, megelevenedik a Molotov–Ribbentrop-paktum.

Korábban írtuk

Donald Tusk tavalyi választási kampányának sarkalatos pontja volt az abortusz liberalizálása. Mint köztudott, a nemzeti konzervatív kormány idején az alkotmánybíróság az egyház követelésére teljes tiltást vezetett be e téren. Több százeres tüntetésekkel válaszoltak erre a lengyel nők, noha éppen 2021-et írtunk ekkor, tombolt a Covid járvány. Csak erre várt a progresszív mozgalom, hamarosan megjelentek a színen a Németországból érkező antifa csoportok, perceken belül kormány-, sőt, keresztényellenes demonstrációkká változtatva a nők titkozásait.

Most liberalizálta a lengyel kormány az abortuszt. Donald Tusk is érzékelte, hogy ezt a törvényjavaslatot nem tudja átpasszírozni a parlamenten. Bár kormánya többséggel bír a szejmben, koalíciójának egyik erős oszlopa, a Parasztpárt már csak konzervatív, vidéki szavazóbázisa miatt sem szavazza meg a liberalizációt. Tusk nem hazudott a szenátusban, amikor azt ígérte, ha kell megkerüli a demokratikus és törvényes utat. Az illetékes tárca és a kormány LMBTQ szereplőinek kezébe adta az ügyet. Meg is született az a minisztériumi rendelet, amely gyakorlatilag időhatár nélkül teszi lehetővé az abortuszt, amit így még a kilencedik hónapban járó terhesség esetén is végre lehet hajtani. Elég hozzá egyetlen orvosi javaslat, ami nemcsak egy nőgyógyásztól vagy belgyógyásztól, de akár pszichológustól is érkezhet. Az a kórház, amelyik ellenáll és kifogásokat támaszt, komoly pénzbüntetésre számíthat.