Hankó Balázs az Egy vérből vagyunk nevű jótékonysági futás előtt tartott beszédében elmondta, a kormány feladata azt elérni, hogy a családbarát országból családbarát nemzet legyen, és a magyar egyetemi szakképzési modellt, illetve a magyar kultúrát elvigye szerte a Kárpát-medencébe.

Hirdetés

A miniszter felhívta a figyelmet a Szülőföldön magyarul programra, amellyel csaknem 227 ezer magyar fiatalt támogatnak a Kárpát-medencében, majd kiemelte: a kormány bölcsődéket és óvodákat is építtetett a külhoni magyarok számára. Elmondta, „amikor az Egy vérből valók vagyunk dallamát halljuk, akkor megértjük magyarságunk lényegét, megértjük azt, hogy nekünk egy nemzetért van felelősségünk”. Hozzátette: a kormány feladata, hogy a teljes Kárpát-medencében biztosítsa a fiataloknak azt a hivatást, amit Magyarországon megkapnak az egyetemmel, a szakma tanulásával.

Hangsúlyozta: sok ilyen fiatal kell, és sok család kell ahhoz, hogy nemzetünk erősödjön. A miniszter megemlítette az ukrajnai helyzetet is. Azt mondta, ha valaki megtapasztalta, hogy mit jelentenek a háború által megtépázott családok, fiatalok, akkor az csak egy dolgot akarhat: hogy ennek az egész szörnyűségnek vége legyen.

„Ezért kell tennünk, ezért kell cselekednünk, ezért kell imádkoznunk közösen, hogy minél hamarabb béke és nyugalom legyen” – hangsúlyozta Hankó Balázs. Gui Angéla, az Egy Vérből Vagyunk Alapítvány alapítója, az esemény megálmodója elmondta: tizedik alkalommal szervezik meg a jótékonysági futást. Négy nap alatt négyszáz kilométert fognak lefutni, a célállomás pedig az Ukrajnában lévő nagydobronyi gyermekotthon lesz. Hozzátette, különböző ajándékokat, adományokat és sportcipőket is visznek az ott élőknek.

Korábban írtuk

„Az alapítványnak az az üzenete, hogy az emberi és a nemzeti összetartozás anyanyelve a cselekvő szeretet legyen” – hangsúlyozta Gui Angéla. Somogyi Lajos, Ballószög polgármestere (független) kiemelte: már május óta készülnek az eseményre, az iskola diákjai rajzokkal és egyéb üzenetekkel kedveskednek a kárpátaljai magyar fiataloknak. Felhívta a figyelmet arra, hogy az útvonalon több helyen is lesz lehetőség véradásra, ami szintén egy fontos üzenete a jótékonysági akciónak.