Fotó: MTI/Lehoczky Péter
Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár beszédet mond a Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium 1,94 milliárd forintból, uniós támogatással megvalósuló fejlesztését bemutató rendezvényen 2024. május 31-én

Hankó Balázs a Makói Návay Lajos Technikum és Kollégium 1,94 milliárd forintból, uniós támogatással megvalósuló fejlesztését bemutató rendezvényen kiemelte: a magyar szakképzés megújult, hiszen egyszerre ad kiváló mesterembereket és a csúcstechnológiában is szerteágazó ismeretekkel rendelkező sikeres magyar fiatalokat.

Hirdetés

Országszerte 18 szakképzési centrum 34 telephelyén összesen 96 milliárd forintot fordítanak az iskolák bővítésére, átalakítására, energetikai korszerűsítésre, új épületek kialakítására és eszközbeszerzésre – közölte a politikus.

Kifejtette, vonzóbbá vált a megújult szakképzés, hiszen tízből hatan ezt választják. Bár idén hat százalékkal csökkent a felvételizők száma, a technikumokba jelentkezőké három százalékkal emelkedett. A magyar szakképzés egyszerre ad munkát, érettségit és lehetőséget – ha kell – a továbblépésre a felsőoktatásba – tudatta Hankó Balázs.

Az államtitkár kitért arra is: program indult a hátrányos helyzetű gyerekek kompetenciájának fejlesztéséért és szakképzésbe vonzásáért. Erre 23 milliárd forint áll rendelkezésre. A kormány célja, hogy mindenkinek legyen olyan szakmája, mellyel előrébb lép, önmaga és családja sikerét szolgálja, és erősíti a magyar gazdaságot – hangsúlyozta a politikus.

Korábban írtuk

Egy projekt december végéig 20 ezer álláskeresőt kíván bevonni a szakképzésbe a felnőttoktatáson keresztül – ismertette az államtitkár.

A szakképzés nyitott a felsőoktatás irányába is. A szükséges együttműködés megléte esetén a technikumok utolsó éve egy az egyben beszámít a felsőoktatási tanulmányokba. Ennek érdekében az ipari, a szakképzés és a felsőoktatás szereplőit összekapcsoló tudásközpontokat hoznak létre – mondta a politikus.

Ágh Péter, az Építési és Közlekedési Minisztérium állami beruházások társadalmi koordinációjáért felelős államtitkára hangsúlyozta, Makó sokat fejlődött az elmúlt tíz évben, élhetőbbé, biztonságosabbá vált. A sikerhez Farkas Éva Erzsébet (Fidesz-KDNP) polgármester, valamint Lázár János a térség fideszes országgyűlési képviselője és a kormány együttműködésére volt szükség.

Az elinduló beruházás azt üzeni, Makó meg akarja nyerni a jövőt. Ahhoz, hogy a város holnap is sikeres lehessen, kellenek a sikeres fiatalok és a mögöttük álló oktatási intézmények – vélekedett a politikus. Az államtitkár úgy fogalmazott, az oktatásba fektetett források minden forintja megtérül. A magyar kormány nemcsak beszél az oktatás korszerűsítéséről, hanem azt meg is valósítja.

Farkas Éva Erzsébet hangsúlyozta, az önkormányzat minden itt élőnek gondoskodni akar a minőségi oktatásról, szolgáltatásokról, a munkaerő-piaci kapcsolatokról, jó minőségű életről. A beruházás nagy lépés ahhoz, hogy a mai makói fiatalok ne akarják elhagyni a települést, nagyobb városokba, regionális központokba költözni.

Makó erős és büszke város, amely támogat minden korosztályt, az újszülöttektől az idősekig – hangoztatta a politikus.

A 2026 tavaszára befejeződő projektben átalakítják és bővítik a több mint hétszáz diákot oktató intézmény Bajza utcai telephelyén álló iskolaépületet. A 30 százalékos megtakarítást eredményező energetikai korszerűsítés, valamint a bővítés mellett olyan 21. századi igényeknek megfelelő tantermeket alakítanak ki, amelyek segítségével az Ipar 4.0 valós iparági környezetében tudnak felkészülni a diákok a munkaerőpiaci kihívásokra.