A tárcavezető elmondta: a magyar egyetemek egyre előrébb kerülnek a Times Higher Education (THE) nemzetközi ranglistán, amely az egyik legismertebb és legtöbbször használt lista a világon.

Hirdetés

Hozzátette: a THE öt szempont alapján vizsgálja az intézmények teljesítményét, ezek közé tartozik például az oktatási és kutatási kiválóság, az ipari bevételek mértéke vagy a nemzetköziesítés.

Kiváló egyetemeink, oktatóink, kutatóink és rektoraink vannak – jelentette ki a miniszter. Hozzátette: ezeket az eredményeket az Európai Unió figyelmébe ajánlják, most, hogy Magyarország tölti be az EU soros elnöki posztját. Úgy fogalmazott: „Európa versenyképességi kátyúba szorult, ahonnan ki kéne rángatni.”

Hankó Balázs szerint a magyar felsőoktatás sikere egyebek közt annak köszönhető, hogy teljesítményfinanszírozás van. Dolgoznak továbbá a nemzetközi együttműködés erősítésén is – folytatta, megjegyezve: a Pannónia programban már több mint négyezer egyetemi együttműködés jött létre.

Korábban írtuk

A cél, hogy a magyar egyetemek kiválósága nemzetközi térben még jobban erősödhessen – emelte ki.

A jövőbeni tervekre vonatkozó kérdésre a miniszter közölte: szeretnék elérni, hogy 2030-ra egy magyar egyetem kerüljön be a világ legjobb száz intézménye közé, és legyen három olyan magyar egyetem, amelyet Európa száz legjobbja között tartanak számon.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora a műsorban elmondta, hogy a SE 28 helyet lépett előre a THE listán, így jelenleg a rangsor 271. helyén áll.

„Ezzel nagyon elégedettnek kell lenni” – hangsúlyozta, hozzátéve: a Semmelweis Egyetem kimagasló teljesítményt nyújt az oktatási kategóriában és a nemzetköziesítésben, emellett nőttek az ipari bevételeik, és fejlődött az innovációjuk. Hangsúlyozta: arra a legbüszkébbek, hogy az idézettségük rendkívüli mértékben nőtt.

„Elmondhatjuk, hogy Közép-Kelet-Európában nincs nálunk jobb egyetem” – jelentette ki a rektor, aki fontosnak nevezte, hogy az eredményeiket világosan kommunikálják, és sikereiket láthatóvá tegyék a nemzetközi térben is. Ebben a Magyar Rektori Konferenciának is van feladata – jegyezte meg.