Hankó Balázs úgy fogalmazott, az egyetemi épületeket a modellváltás kezdetén „ki kellett váltani az adósrabszolgaságból”. Azt mondta 50 épület adtak vissza mintegy 150 milliárd forint értékben az egyetemeknek.

Hirdetés

Ennek köszönhetően már tudatosan, a saját igényeiknek megfelelően fejleszthetik az ingatlanokat a felsőoktatási intézmények – tette hozzá.

Azt mondta, 2020 óta rugalmas és hosszú távon kiszámítható rendszerben működik a magyar felsőoktatás, aminek eredményeképpen már tizenkét egyetem a világ legjobb egyetemeinek öt százaléka között van, köztük a miskolci is. Hozzátette, második éve 120 ezernél is többen adták be jelentkezésüket a felsőoktatásba. Közölte, a Miskolci Egyetemen is 70 százalékkal nőtt a jelentkezők száma.

Úgy fogalmazott, a Miskolci Egyetem kollégiuma 1700 férőhelyének 20 százaléka már megújult, de országszerte számos fejlesztést hajtanak végre „a versenyképes, sikeres és együttműködő felsőoktatás érdekében”.

Korábban írtuk

Az államtitkár kiemelte, a néhány hét múlva kezdődik az Európai Egyetemi Játékok; a valaha volt legnagyobb nemzetközi sporteseményt fogadják a miskolci és debreceni egyetemek. Közölte, ez Magyarország válasza arra, amikor „Brüsszel az Erasmusból és az egyéb együttműködésekből zárja ki a magyar egyetemeket”.

Hozzátette, az ország nyit az európai egyetemek felé, mert hisz az együttműködés erejében. Kiss János (Fidesz-KDNP) Miskolc országgyűlési képviselője az átadóünnepségen azt mondta, „Magyarországon a fiataloknak nem háborút, sorkatonaságot és keleti frontot ígérnek, hanem egyetemi fejlesztéseket és beruházásokat”. Hozzátette, a magyar emberek pénzét a tudásba és nem a fegyverekbe és lőszerekbe fektetik.

Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora megköszönte azokat a fejlesztéseket, amik az elmúlt időszakban a borsodi megyeszékhely intézményében történtek. Úgy fogalmazott, az egyetem szellemi és fizikai építkezés állapotában van. A tervek szerint két éven belül az intézmény teljes, mintegy 90 hektáros területű infrastruktúrája megújul vagy új épületet kap. Azt mondta „zöld és okos egyetemvárost építenek”, előtérbe helyezve a digitalizációt.