Hankó Balázs közölte, az újítás célja, hogy a szakképzés mellett a felsőoktatás is sokkal intenzívebben, a gazdaság igényeinek megfelelően működjön.

Hirdetés

Kiemelte, hogy mindez azért fontos, mert a versenyképes magyar modell lényege az együttműködés a megújult szakképzés, a megújult felsőoktatás és a magyar gazdaság között azért, hogy a magyar fiatalok sikeresekké váljanak.

Az államtitkár elmondta, a magyar szakképzés a tradicionális szakmák mellett az új, a technológia-intenzív és a gyártási csúcstechnológiát elősegítő szakmákban is jól teljesít. Emellett vonzó is, hiszen az általános iskola 8. osztálya után 10-ből hatan választják a szakképzést.

Kitért a felsőoktatásra is, amelynek szerinte jól sikerült a megújítása. Mindenféle „brüsszeli gáncsoskodás” ellenére mennek előre a felsőoktatási intézmények: 12 magyar egyetem van a világ legjobb 5 százalékában – fogalmazott.

Korábban írtuk

Beszámolt az okleveles technikus képzésről is, amiben az egyetem és a szakképző technikum között képzési, oktatási együttműködés jön létre. Rámutatott, hogy a technikumok a magyar gazdaság számára fontos – műszaki, mérnöki, informatikai – képzési területeken a felsőoktatás előszobái.

Hankó Balázs szólt arról is, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) közösen akarják létrehozni az ágazati tudásközpontokat, olyan gazdaságilag intenzív és lényeges területeken egyebek mellett, mint az építőipar és az informatika. A tudásközpontok működéséről megjegyezte: „egy kis felsőoktatás, egy kis szakképzés, egy kis magyar gazdaság, egy nagy adag innovációval leöntve”.

Az államtitkár a rendezvény végén átadta a 19 ágazati készségtanács (köztük a bányászat és kohászat, élelmiszeripar, építőipar, közlekedés és szállítmányozás) képviselőjének a megbízatásukról szóló oklevelet.

Hankó Balázs az MTI-nek elmondta, hogy az oklevelet átvett személyek lesznek az ágazati készségtanácsok elnökei, a feladatuk, hogy a következő időszakban az általuk képviselt ágazati készségtanácsban végezzék el az adott terület – szakképzést és felsőoktatást érintő – képzéseinek megújítását, gyakorlati fókusszal a magyar gazdaság érdekében. A megbízatásuk 2 évre szól és egy alkalommal további 2 évre meghosszabbítható.