Berg Dániel 2019-es bejegyzése a külföldi választóknak
Hirdetés

A fővárosban élő külföldi szavazók politikai attitűdjének kérdése a Fidesz 2019-es fővárosi veresége után vált központi témává. Felmerült ugyanis, hogy több kerületben is az ő szavazataikkal nyert a baloldal. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint Budapesten 38113 ezer európai uniós állampolgársággal rendelkező és 26157 ezer menekült vagy huzamosabb tartózkodási jogosultsággal rendelkező unión kívüli személy szavazhat a júniusi önkormányzati választásokon. A főváros lakosságának egészéhez mérten számuk elenyésző, azonban a területi koncentrációjuk miatt a Lipótvárosban 20, a Terézvárosban 25, az Erzsébetvárosban 18, a Józsefvárosban 11, a Ferencvárosban 10 százalékát adják a szavazóknak. Legkevesebb öt belvárosi kerületben tehát döntő hatása lehet a végeredményre, hogy élnek-e szavazati jogukkal és ha igen, akkor kire húzzák be az ikszet.

A bennszülöttek nyelvén

Öt éve az egyik baloldali portál videós riportot készített a Szimpla kertbe szervezett, külföldieknek szervezett kampányrendezvényről, amelynek a momentumos Berg Dániel és a DK-s Niedermüller Péter voltak a házigazdái. Az ellenzéki kezdeményezést a jobboldali média is szenzációként tálalta, akaratlanul is hozzájárulva a baloldal nyugatos imázsépítéséhez. Azt hihetnénk, a néhány tucat résztvevő politikai hovatartozás tekintetében leképezi a fővárosban élő külföldieket. Öt évvel később azonban úgy tűnik, ezt a szervezők is máshogy látják. Az Egyesült Államokban született Berg Dániel öt éve még angolnyelvű bejegyzésekkel korteskedett a II. kerület külföldi lakói körében, a budai kerület alpolgármestereként ma már csak magyar nyelvű kampányanyagok találhatóak hivatalos Facebook oldalán. Niedermüller Péter csapata sem fektetett már idén sok energiát a külföldieket célzó kampányba, mindössze néhány ezer forintot áldoztak egy angol nyelvű Facebook hirdetésre, ami mellett a társasházi lépcsőházakban angol nyelvű felhívással buzdítotanak a szavazáson való részvételre. A Szimpla kert ma már egy szivárványos jelölt kampányát segítette a regnáló polgármester csapatával szemben.

A Terézváros magazin angol nyelvű különszáma

A legnagyobb arányú külföldi szavazónak otthont adó Terézváros Momentumos polgármestere, Soproni Tamás egyetlen angol nyelvű fizetett hirdetést indított útjára, amelyban személyes találkozóra invitálta a külföldi lakosokat, illetve a kerületi lap angol nyelvű különszám kiadásával próbálta elérni a célközönséget. Meg kell jegyezni, hogy a személyes találkozó a leghatékonyabb módszer, ami azért sem esik nehezére Soproninak, mivel szakfordítóként kiválóan beszél angolul. Az V. kerületben összellenzéki jelöltként induló Juhász Péter csupán az előválasztáson való részvételre buzdította a Lipótvárosban élő külföldieket, a júniusi szavazásra nem készítettek újabb hirdetést. A Ferencvárosban újrázni akaró Baranyi Krisztina és Döme Zsuzsa sem szentelt energiát a 10 százaléknyi külföldi szavazó megnyerésére.

Korábban írtuk

A Budapesten élő külföldieknek szóló nyilvános Facebook csoportokban elvétve találni politikai tartalmú bejegyzéseket. A kevés kivételek egyike a Magyar Helsinki Bizottság felhívása, amely az EP választáson való részvételre buzdít, illetve információt közöl a magyarországi listákra való szavazás feltételeiről. Hosszas keresgélés után mindössze egy erzsébetvárosi szórakozóhely, a Ruin Brew: Brunch & Beer angol nyelvű bejegyzését találtuk, amely május 30-ra a VI. és a VII. kerület lakóit és a képviselőjelöltjeit invitálta találkozóra. A hirdetés szerint a szervezők függetlenek és a meghívók kézbesítése után minden párt képviselőit elvárják az eseményre. A Fideszes jelöltek visszajelzései alapján úgy tűnik, hogy a meghívók elkeveredhettek, ugyanis valamiért ők nem értesültek a kezdeményezésről. A szervezés szempontjából nem mellékes azonban, hogy a szórakozóhely hétvégenként drag esteknek, azaz női ruhába öltözött férfiak erotikus műsorának ad terepet, a közösségimédiában látható aktivitásuk alapján a személyzet többsége pedig vállaltan kormányellenes nézeteket vall.

Niedermüller Péter idei angol nyelvű hirdetése

Egy, az ellenzék kampányára rálátó, névtelenséget kérő szakértő szerint a külföldieket célzó kampány mérsékelt intenzitásának az oka, hogy az öt évvel ezelőtti erőfeszítések sem térülnek meg jelöltek számára. A külföldiek zöme ugyanis politikailag inaktív, illetve a vélekedésekkel szemben nem egyöntetűen liberális és baloldali érzelmű. Egy másik magyarázat szerint az ellenzék egészére ráégett az Action for Democracy mikroadományaihoz és Karácsony Gergely titokzatos adományládáihoz hoz kapcsolódó illegális kampányfinanszírozási botrány.

A baloldal mai napig nem tudott elszámolni több millió dollár eredetével, ezért nem lett volna szerencsés, ha néhány hónappal a hullámok elcsendesedése után angol nyelvű kampányanyagokkal árasztották volna el a belvárost és a közösségi médiát.

– Előre lehetett borítékolni a szalagcímeket: külföldi pénzből külföldiek szavazatáért kuncsorog a baloldal. Közben Magyar Péter tömegeket mozgat meg kampányával vidéken és a fővárosban – magyarázza a szakértő.

A felmérések a baloldali pártok jelentős előnyét mutatták a fővárosban, egy bizonytalan hatású, külföldieket célzó kampány fölösleges kockázatot jelentett volna.

Gátlások nélkül

A Józsefvárost vezető Pikó András azonban nincs olyan helyzetben, hogy akár egyetlen voksot is veszni hagyhatna. A baloldal jelöltje 2019-ben alig több, mint kétszáz szavazattal előzte Sára Botondot, miközben már akkoriban is felmerült a gyanú, hogy átjelentkező szavazók segítették győzelemhez Pikót és csapatát. Az újrázni akaró polgármester alighanem megértette, hogy a billegő kerületben a külföldiek meggyőzésén és megszervezésén keresztül biztosíthatja pozícióját.

A baloldal mai napig nem tudott elszámolni több millió dollár eredetével, ezért nem lett volna szerencsés, ha néhány hónappal a hullámok elcsendesedése után angol nyelvű kampányanyagokkal árasztották volna el a belvárost és a közösségi médiát.

„Ha ön magyar vagy uniós állampolgár, menekült, bevándorló, letelepedett vagy huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkezik és elmúlt 18 éves, illetve hivatalos lakcíme a VIII. kerületben van, akkor szavazhat az önkormányzati választásokon.”

A polgármester Facebook fiókjának eseménynaplójában több, kifejezetten külföldieknek szervezett kampányesemény található. Ilyen az Auróra közösségi házban lezajlott Child friendly Józsefváros – Meet the Pikó campaign vagy a Your vote matters! Forum with András Pikó for foreign voters in Józsefváros címmel hirdetett találkozó is. Ezeken kívül angol nyelvű hirdetésben invitálták barátságos futballmérkőzésre a kerület lakót, illetve a saját szervezésű majálisukra is toboroztak külföldieket. A szavazás előtti estére angol és magyar nyelven hirdettek utcabált. A személyes találkozásokra való invitálás mellett fizetett hirdetések jelentek a közösségi médiában, amelyek a szavazáson való részvételre bátorítják a célközönséget. Amennyiben mindez nem lenne elég meggyőző, úgy a polgármester csapatában önkormányzati képviselőjelöltként feltűnik a Szikra Mozgalom tagjaként bemutatkozó Shakkour Aram és a DK-s Abd El Rahim Ali is, akik jó eséllyel számíthatnak a hasonlóan egzotikus etnikai háttérrel rendelkező józsefvárosiak szavazataira.

A VIII. kerületben van bejegyezve az Artemisszió Alapítvány és a Közélet Iskolája is, amelyeknek deklarált célja a fővárosban élő külföldiek és menekültek megszervezése. A világnézetileg a baloldalhoz kötődő szervezetek közül a Közélet Iskolája érdemel külön figyelmet, a szervezet vezetője ugyanis az az Udvarhelyi Éva Tessza, aki főállásban a Józsefvárosi önkormányzatnak dolgozik, így gyakorlatilag Pikó András a főnöke. Az egyesület támogatói és partnerei között pedig ott találjuk a Soros Alapítványt, a Rockefeller Brothers Fundot, az Action for Democracyt, A Friedrich Ebert Stiftungot, a Rosa Luxemburg Stiftungot, a Mércét és az Aurórát.

Rossz nyelvek szerint a kerületben törvénytelen módszerekkel is szerveznek külföldi szavazókat. A bizonytalan körzetekben néhány hétre bejelentenek olasz, német, osztrák elvtársakat, akik ugyan nem élnek a kerületben, azonban a bejelentkezés és a szavazás napján Budapesten tartózkodnak. A Pikót támogató intézmények, szórakozóhelyek fogadják be a szavazni akarókat, hogy biztosra menjenek június 9-én.

Nem lefutott meccs

A Budapesten élő külföldiek persze nem alkotnak heterogén közösséget. A több tízezer külföldi között megtalálható a jobboldali lengyel mérnök vagy olasz nyelvtanár, akik a Fidesz jelöltjét támogatják. Vagy az a középkorú angol férfi, aki alapvetően jobboldali, azonban Soproni Tamás miatt kísértésbe esett, mivel állítása szerint teljesen elégedett a momentumos polgármesterrel.

– A Donáthttól kiráz a hideg, de Tamás jó polgármester, ha nem a Fideszről lenne szó és nem látnám, hogy mi megy a városban, akkor Sopronira adnám a szavazatom – mondja derűsen.

Gav Duncan, a Fidesz skót származású tagja szerint sok esetben az információ hiánya okoz problémát, a Budapesten élő nyugatiak egy része ugyanis valóban egy liberális buborékban él.

– Meggyőződésük, hogy a fővároson kívül nem létezik semmi, hiába élnek Magyarországon, mai napig a nyugati lapok formálják véleményüket a politikáról és Magyarországról – magyarázza Gav Duncan.

Az egyik ismert külföldi üdítőitalt gyártó cég magyar alkalmazottján keresztül ismertük meg Tomot, a belga fiatalembert, aki komolyan aggódik a Magyarországon tapasztalható antidemokratikus tendenciák erősödése miatt. Tom igazi aktivista, munkája mellett LMBTQ mozgalmak mellett agitál, igyekszik részt venni a politikai megmozdulásokon is, hogy támogassa a jogállam visszaállítását hazánkban.

– Az küldetésem, hogy felvilágosítsam a magyarokat! – mondja mosolyogva.

Ed egy nyugati multicég alkalmazottjaként minden évben kötelezően részt vesz a Budapest Pride felvonulásán, a munkahelyén ugyanis elvárás, hogy jelenlétével támogassa a progresszív mozgalmakat. Hozzá hasonlóan sokan vannak, akik munkahelyi környezetük előtt titokban tartják politikai szimpátiájukat. Budapesti lakcímkártya birtokosaként azonban Ed idén is jobbra szavaz.

– A szavazófülkében fejezem ki, mit gondolok az európai, a magyarországi és a budapesti helyzetről. Június 9-én reggel döntöm el végül, hogy Fidesz vagy Mi hazánk – mondja.

A Budapesten tanuló egyetemisták egy külön csoportot alkotnak a hazánkban élő külföldiek körében. Többségük tanulni és bulizni érkezett, politikai szimpátiájukat pedig az aktuális nyugati trendek határozzák meg. Amennyiben elmennek szavazni az önkormányzati választásokon, a zöldeket támogatják, ellenben fogalmuk sincs egy-egy magyar politikus vagy párt valós tevékenységéről. Egy magát zöld-baloldaliként meghatározó izlandi diáklányból egészen frenetikus reakciót váltott ki, amikor részletekbe menően bemutattuk neki a Párbeszéd politikusait és közéleti aktivitásukat.

– Elképzelhetetlennek tartom, hogy otthon ezek közül bármelyik képes lenne megkapaszkodni a politika világában – zárja mondandóját nevetve.

Egy ideje azt lehet látni, hogy a jobboldali pártok is észrevették az országban élő külföldiek nyitottságát a Fidesz irányába. Benedek Zsolt, Erzsébetváros fideszes polgármester-jelöltje kifejezeten számít a kerületében élő külföldiek szavazataira. Elmondása szerint sokan osztoznak a Fidesz nézeteiben. Szentirályi Alexandra stábja szintén készített angol nyelvű kampányvideót, miközben a nyugati kapcsolataival büszkélkedő főpolgármester nem kívánt angolul kommunikálni potenciális szavazói irányába.