Három – Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas – megyére is veszélyhelyzetet hirdetett a kormány. A Katolikus Karitász már a helyszínen támogatja az érintetteket, 17 órakor szentmisét mutatnak be a katasztrófa áldozatainak lelki üdvéért. A sérülteket a kórházban meglátogatja a köztársasági elnök is.

Október 4-én, hétfőn átszakadt a timföldgyár tározójának gátja Ajka településen, amelyből néhol két méter magasan hömpölyögve több ezer köbméter vörösiszap ömlött ki. Az árhullám Kolontárt, Devecsert, Somlóvásárhelyet, Tüskevárt, Somlójenőt, Apácatornát és Kisberzsenyt érintette. Mintegy 120-an sérültek meg, 400 embert kellett kitelepíteni, több mint 100 embert menekítettek ki a lúgos vörösiszapár következtében. Kolontáron a katasztrófa három halálos áldozatot is követelt.

A Katolikus Karitász helyi szervezete és munkatársai a katasztrófa bekövetkezésének első percétől részt vesznek az érintett lakosság biztonságba helyezésében, a kármentesítésben. Devecseren a plébánián az otthonukat elhagyni kényszerülőknek ideiglenes szállást alakítottak ki. Az érintett településeken élelmiszercsomagokat osztanak a rászorulóknak. A maró hatású, nehézfémekkel szennyezett iszap eltakarításához gumicsizmát, gumikesztyűt, vödröt, takarítóeszközöket juttatnak el a Karitász helyi munkatársai a lakossághoz.

Mód Miklós devecseri plébános bejelentette, hogy október 5-én, kedden 17 órakor szentmisét mutatnak be a katasztrófa áldozatainak lelki üdvéért. Mindenkit arra kér, hogy ebben az időpontban az ország minden részén mondjanak imát az elhunytakért és bajbajutottakért.

A vörösiszappal elöntött területeken élők segítésére a Katolikus Karitász gyűjtést szervez.

Az adományokat a 12011148-00124534-00800007 számú bankszámlára várják, a közlemény rovatban az „ISZAPÁR” megjegyzést kell feltüntetni.

Schmitt Pál, Magyarország köztársasági elnöke délután meglátogatja a Honvéd Kórházban az iszapömlés során megsérülteket.