Újabb 250 millió forinttal emelkedik a vidéki és határon túli magyar fesztiválok támogatására szánt összeg az Emberi Erőforrások Minisztériuma jövő évi költségvetésében, jelentette be múlt héten Rétvári Bence államtitkár.

Fotó: MTI, archív

A kiemelt, illetve közösségi nemzetközi és hazai kulturális fesztiválok és események támogatása a korábbi években elsősorban a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül valósult meg, tavaly óta azonban az Emmi költségvetésében e célra külön forrás áll rendelkezésre. Az idei 500 millió forintból 46 kulturális fesztivál részesült. A keret a 2018-as költségvetésben 750 millió forintra nőtt, amely háromszorosa a két évvel ezelőttinek.

„Mára elmondható, hogy Magyarország komoly fesztiválhelyszínnek számít Európában. A fesztiválok támogatásával a kulturális kormányzat célja a kulturális turizmus és az erre épülő iparágak erősítése mellett az, hogy a magyar emberek minél több kulturális és közösségi élményben vehessenek részt” – közölte az államtitkár. Hozzátette, a hazai fesztiválélet sokszínűségét és jó minőségét jelzi, hogy a 2017–2018-as időszakra a Minősített Európai Fesztivál címre 40 hazai fesztivál pályázott, közülük 30 el is nyerte a fokozatot.

Az államtitkár szavait igazolja az a tény, hogy idén az ország több hagyományos fesztiválján is megdőlt a látogatói rekord.

A Zamárdiban vasárnap zárult Balaton Soundra 170 ezer látogatót vártak a szervezők. Az elektronikus zenei fesztiválon csaknem húsz helyszínen több mint háromszáz fellépő – köztük mintegy száz nemzetközi sztár – adott koncertet öt nap alatt. A világ legjobb húsz DJ-je közül hetet sikerült elhozni a rendezvényre.

A 25. Telekom VOLT Fesztiválon Sopronban csaknem 160 ezren vettek részt, ami tízezerrel több, mint amennyit a szervezők előzetesen vártak. A városban és környékén hónapokkal a rendezvény előtt nem lehetett szállást találni. A Linkin Park koncertjén telt ház volt a Lővér kempingben, az amerikai csapat fellépésére 45 ezren voltak kíváncsiak.

Megdöntötte előző évi rekordját Közép-Európa legnagyobb Alfa Romeo márkatalálkozója is. Idén több mint 1300 Alfa Romeo érkezett az AlfaCity elnevezésű rendezvényre, a Zánkai Sport- és Rendezvényközpontba.