Az elvégzett vagyonértékelések után egyelőre hat céget – Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt., Budapesti Temetkezési Intézet Zrt., Főkert Nonprofit Zrt., Főkétüsz Fővárosi Kéményseprőipari Kft., Főtáv Budapesti Távhőszolgáltató Zrt., Fővárosi Településtisztasági és Környezetvédelmi Kft. – apportálnak a BVK-ba.

György István főpolgármester-helyettes az előterjesztésében megjegyezte, hogy az eredeti tervek szerint szó volt a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-ről is, de a társaságnak először szét kell válnia, így az FKF apportálása szeptemberben történik meg. Hozzátette: egy nyolcadik, újonnan létrehozandó cég, a Fővárosi Energiagazdálkodási Kft. is a BVK-hoz tartozik majd.

Az üzletrészek, részvények cégértékelés során meghatározott, auditált értéken történő apportálásával a BVK Zrt. alaptőkéje a jelenlegi 25 millió forintról 35 milliárd 319 millió forintra növekszik. A testület határozata alapján az egyes társaságok alaptőkéjének, illetve jegyzett tőkéjének megfelelő összeg a BVK Zrt. alaptőkéjébe, míg az értékelési különbözet összege a részvénytársaság alaptőkén felüli vagyonába kerül.

Bán Tamás, a BVK vezérigazgatója a közgyűlésen elmondta: a döntéssel a korábban megkezdett apportálási folyamat lezárult, a következő két közgyűlési döntéssel – augusztus végén, majd októberben – a társaság átalakul elismert vállalatcsoporttá, amelynek „uralkodó tagja” a BVK Holding Zrt. lesz.

Módosult a BVK alapító okirata is, ezáltal több, stratégiai és politikai felelősségvállalással is járó döntés – amely eddig az igazgatóságnál volt – visszakerült a közgyűléshez.

(MTI)