Fotó: MTI/Illyés Tibor
Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond a közvetlen köztársaságielnök-választásért rendezett demonstráción az Országház elõtti Kossuth Lajos téren 2024. február 25-én.
Hirdetés

A 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtése miatti botránya azt követően robbant ki, hogy feloldották a titkosítás alól a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentését, amit a 2022-es országgyűlési választások külföldi befolyásolásáról készítettek. Ebből többek között kiderült: a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor 2021 augusztusa és 2022 szeptembere között összesen tizenkilenc alkalommal készpénzben fizetett be 506 millió forintnyi összeget a szervezet számlájára, döntően euróban és angol fontban – kezdi az előzmények összefoglalását a Magyar Nemzet írása.

Felidézik: a jelentés szerint „összesen 917 695 euró és 3900 angol font készpénzbefizetés valósult meg a számlán a vizsgált időszakban”. A nemzetbiztonsági beszámoló szerint a mozgalmat 2021. május 15-én alapította Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, hogy támogassa őt az ellenzéki előválasztáson, mint az MSZP, a Párbeszéd és az LMP együttes miniszterelnök-jelöltjét. A mozgalom hivatalos képviselője Perjés Gábor, a Párbeszéd politikusa, akit szintén Bajnai Gordonhoz közel álló személyként ismernek. Perjés korábban dolgozott a Wallis nevű cégnél is, amelynek Bajnai volt a vezérigazgatója 2000 és 2005 között. A Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat Professional Kft. számlaforgalmi adatainak vizsgálata alapján a 99 Mozgalom összesen 616,5 millió forint értékben rendelt meg szolgáltatást a cégtől.

Fotó: shutterstock.com (archív)

A megrendelések több, mint kilencven százaléka Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti visszalépését követően valósult meg, a fedezetet pedig a mozgalom saját forrásaiból biztosította. A szervezet számlájára egyetlen befizetőként Perjés Gábor azonosítható, aki a számla felett önállóan rendelkezett, és aki az ominózus 506 millió forintnyi összeget befizette arra – emlékeztet a cikk.

Karácsony Gergely a jelentés után kis, majd nagy ládikákban gyűjtött „mikroadományokról” kezdett beszélni, de az érintettek a mai napig nem osztották meg a pénz forrását. Az ügyben a 99 Mozgalom számlavezetője, az OTP is feljelentést tett – a bank megállapította, az adományládákba nem férhetett bele annyi pénz, amennyi a Perjés által bemutatott jegyzőkönyveken szerepelt. Kiderült az is, a nagyrészt euróban és fontban lévő bankjegyek újak, gyűrődésmentesek, több esetben egymás utáni sorszámúak voltak. A bank által feltárt adatokból arra lehet következtetni, hogy „mikroadományokról” szó sem lehetett.

Korábban írtuk

Az ügyben végül költségvetési csalás, pénzmosás és hamis magánokirat felhasználása gyanúja miatt indult nyomozás.

Hozzáteszik: tavaly novemberben Perjés Gábor otthonában, illetve Karácsony jogi főtanácsadója, Tordai Csaba belvárosi ügyvédi irodájában is tartottak házkutatást. Utóbbi helyszínen okirat-hamisítás gyanúját erősítő bizonyítékokat foglaltak le.

Fotó: facebook.com/Perjés Gábor
Perjés Gábor

A Magyar Nemzetnek decemberben egy neve elhallgatását kérő MSZP-s politikus elmondta: két munkatársuk vett részt a „mikroadományokhoz” köthető egyik láda felbontásában, az abba „bedobott” összeg megszámolásában és jegyzőkönyvezésében, de azt állították, hogy a fellelhető tíz jegyzőkönyvből mindössze egyet írtak alá, hiába szerepel az összesen a nevük, eszerint valakik az adománygyűjtő ládák tíz okiratából kilencet meghamisíthattak.

Perjés Gábor 2019 óta önkormányzati képviselő a II. kerületben párbeszédes színekben. Képviselői bemutatkozásában azt írja, bölcsész és külkereskedelmi végzettséggel rendelkezik, korábban pedig több gépjármű-kereskedelmi cégben is betöltött vezető tisztséget.

Idén januárban benyújtott vagyonnyilatkozata szerint felerészben tulajdonosa egy 200 négyzetméteres törökbálinti háznak, valamint ugyanilyen arányban egy 43 négyzetméteres társasházi lakásnak a XII. kerületben. Utóbbihoz ajándékozás útján jutott hozzá tavaly. Emellett van egy 5400 négyzetméteres szántója Szőlősgyörökön.

Ezeken felül mindössze egymillió forintnyi takarékbetétben elhelyezett megtakarítást tüntetett fel a vagyonbevallásban, valamint a szintén Törökbálintra bejegyzett Uniclub Kft.-ben meglévő 42 százalékos tulajdoni hányadát.

Nagyobb megtakarításról a korábbi vagyonnyilatkozataiban sem számolt be. A leglényegesebb változás a dokumentumokban annyi, hogy néhány évvel ezelőtt megvált két olyan II. kerületi ingatlantól, amelyeket felerészben birtokolt. Közben viszont tulajdonos lett az említett törökbálinti házban. Az Origo 2021-es cikke szerint Karácsony Gergely 99 Mozgalma is ebbe a „Törökbálint elit villanegyedében” lévő ingatlanba volt bejelentve. Ezekből az adatokból tehát egyelőre nem világos, Perjés milyen forrásból fizette be a Karácsony-féle mozgalom számlájára az 506 millió forintot, és miért fizetett forint mellett euróban és angol fontban is – zárul a Magyar Nemzet cikke.