A hírTV információi szerint 1500 ferihegyi dolgozó nem veszi fel a munkát, de azt egyelőre nem tudni, hogy hány gépet érint a munkabeszüntetés.

A sztrájkhoz valószínűleg csatlakozik az Repülőtéri Üzemanyag-kiszolgálási Kft. is, így a Budapest Airport azt tanácsolta a légitársaságoknak, hogy a szükséges üzemanyagot más repülőtéren vegyék magukhoz.

Szollár Domokos, a Budapest Airport szóvivője elmondta: a sztrájk miatt azt tanácsolják az utasoknak, hogy a járatindulások előtt 3 órával menjenek ki a reptérre, és mindenképp vegyék fel a kapcsolatot azzal a légitársasággal, amellyel utaznak. Ők tudják ugyanis a legpontosabban, késik-e a járat, ha igen, mennyit, illetve hogy szükség esetén törlik-e?

Szerdán összesen csaknem 500 járat indul, illetve érkezik Ferihegyre, közülük a reggeli gépeket biztosan érinti majd a sztrájk – mondta a szóvivő. A Budapest Airport honlapjának járatinformációja szerint az első 6 órakor induló két gép Londonba illetve Milánóba indulna és Larnacából illetve Kisinyovból érkezne.

A BA átalakításának felfüggesztéséért sztrájkolnak

Az RDSZSZ a Budapest Airport átalakításának teljes felfüggesztését és egy új kollektív szerződés aláírását követeli a BA közleménye szerint. A sztrájkot azután jelentették be, hogy kedden megállapodás nélkül ért véget a tárgyalássorozat a reptér üzemeltetője és a két érdekvédelmi szervezet között.

A BA szerint a sztrájktárgyalás nem alkalmas arra, hogy a kollektív szerződés módosításáról egyeztessenek. A megfelelő fórum szerintük a június 24-én kezdett tárgyalássorozat folytatása lenne, amelyen a BA valamennyi reprezentatív érdekképviselete jelen van.

A reptér üzemeltetője az RDSZSZ másik követelését, az átalakítási program felfüggesztését is elfogadhatatlannak tartja. A 2006 óta tartó modernizálásnak köszönhető, hogy a Budapest Airport nincs kitéve a jelenlegi gazdasági világválságnak és nincs szükség radikális létszámcsökkentésre – fogalmaz a közlemény. Mint írják, a BA tovább folytatja az üzemeltetési részleg átalakítását, és tovább viszi a takarítás kiszervezését, amiről már 2006 elején megállapodott a reprezentatív szakszervezetekkel. A jogszabályoknak megfelelően a cég minden átalakításról folyamatosan konzultált az érdekképviseletekkel. Az átalakítás nem jár csoportos létszámleépítéssel – hangsúlyozzák.

(hírTV, FH)