Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: a programsorozat kiírására nagyjából hatszáz pályázat érkezett, ezek közül választottak ki hatvanhatot.

A támogatott helyi kezdeményezések közül kiemelte egyebek mellett a kőszegi templomkert felújítását, fiatalok és elmagányosodott idősek közös kirándulását Szentesen, a Burokvölgyi turistaút rendbe tételélt a Bakonyban és a fogyatékossággal élő gyerekek iskolaudvarának felújítását Veszprémben.

Hangsúlyozta: a programok – amelyek az Önkéntesség Európai Éve 2011 honlapján is megtekinthetők – mindenki számára nyitottak.

A kiírás szerint az egyes szervezetek tagjai a hét során önkéntesekkel megvalósított akciókon keresztül mutatják be az önkéntes munka lehetőségeit, arra ösztönözve a lakosságot, hogy aktívan kapcsolódjanak be és végezzenek maguk is önkéntes tevékenységeket.

A helyettes államtitkár beszámolt arról is, hogy a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! elnevezésű akcióban 180 ezer ember kétezer tonna, vagyis fejenként kilenc kilogramm hulladékot szedett össze, ami szerinte imponáló mennyiség.

Bejelentette, hogy június 6-án megrendezik az első kormánytisztviselői véradó napot, melynek keretében Budapesten egyszerre hét minisztériumi helyszínen és a megyeszékhelyeken lévő kormányhivatalokban lehet majd vért adni.

Latorcai Csaba megjegyezte, a véradás ugyan nem minősül önkéntes tevékenységnek, de nagyon szép megjelenítése a társadalmi szolidaritásnak és felelősségvállalásnak. Hozzátette: ezzel az akcióval is szeretnének szakítani a kormánytisztviselőkről kialakult képpel, mely szerint ők „kockafejű bürokraták” lennének.

Jelezte: előzetesen már nagyjából kétezren jelentkeztek a véradásra, és reményei szerint több száz liter vért sikerül majd összegyűjteni.

(MTI)