A kormánydöntés felhatalmazta a Külügyminisztériumot, hogy tegye meg az elismeréssel kapcsolatos lépéseket. A Külügyminisztérium még szerdán eljuttatja a szükséges előterjesztést Sólyom László köztársasági elnöknek, aki várhatóan 1-2 napon belül rendelkezik a diplomáciai kapcsolatok felvételéről.

Az Európai Unió és a NATO tagállamai többségének véleményét osztva a kormány arra a következtetésre jutott, hogy a válságból Koszovó nemzetközileg ellenőrzött függetlensége jelenthet kiutat. A kormány egyúttal megerősítette, hogy Koszovó jogállásának megoldása sajátos és egyedi jellegű, és nem teremt precedenst más megoldatlan konfliktusok vonatkozásában. A kormány fontosnak tartja, hogy Koszovóban maradéktalanul érvényesüljenek az ún. Ahtisaari-tervben foglalt elvek és értékek, így a demokrácia, a jogállamiság, a működő piacgazdaság, különösen pedig a nemzeti kisebbségi közösségeket megillető jogok – olvasható a Kormányszóvivői Iroda közleményében.

A magyarlakta területeken készültségben vannak a rendőrök

Szerbia magyarok és horvátok lakta területein fokozott készültségben vannak a rendőrök és az igazságügyi szervek, hogy minden esetleges törvénysértést megakadályozzanak Koszovó elismerése után.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt reméli, hogy az indulatok inkább csak falfirkákban fognak megnyilvánulni. Hétfőn a Szerb Radikális Párt egyik képviselője belbiztonsági és titkosszolgálati értesülésekre hivatkozva azt közölte, magyar-szerb incidensek történhetnek a Vajdaságban, ha Budapest elismeri a független Koszovót.

A közszolgálati rádió szerint a helyi magyarok körében félelem nincs, azonban aggodalom van. Mint tudósítójuk beszámolt róla, számos olyan megjegyzést hallott, hogy ha Magyarország megvárta ezt a napot, hogy elmúljon a magyar nemzeti ünnep, március 15-e, megvárhatta volna a húsvétot is, hogy nyugodtan teljen az ünnep. A vajdasági magyarok vezetői azt mondták az elmúlt napokban és hangsúlyozták ezt a korábbiakban is, hogy a vajdasági magyarság ma már európai uniós kisebbség, és azt várják el az anyaországtól, hogyha elismeri Koszovót, akkor védje meg őket.

A koszovói rendezés olyan egyedi eset, amely az egykori Jugoszlávia felbomlása és a nemzetközi közigazgatás időszakának sajátságos körülményei következtében alakult ki. Ezt hangsúlyozza közös nyilatkozatában Magyarország, Horvátország és Bulgária. A dokumentum szerint a három ország számít a Szerbiával fenntartott jószomszédi viszony további fejlődésére. A szerb külügyminiszter azonban azonban máris kijelentette: nem számíthatnak jó kapcsolatokra Szerbiával azok az országok, amelyek elismerik Koszovó függetlenségét.

Koszovó február 17-én kiáltotta ki függetlenségét, ezt azóta több mint 20 ország, köztük az Egyesült Államok és az Európai Unió több tagállama ismerte el.

Németh: A vajdasági magyarság biztonsága ne szenvedjen csorbát

A Fidesz–Magyar Polgári Szövetség Koszovó függetlenségének kikiáltása óta sürgeti a kormányt, hogy Magyarország minél előbb ismerje el az önálló Koszovót. Meggyőződésünk, hogy Magyarország nem bátoríthatja azokat a szerb politikai erőket, melyek azt gondolják, hogy Koszovót meg tudja tartani Szerbia. A magyar kormány ma várható döntését üdvözöljük, egyben felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kormánynak minden szükséges intézkedést meg kell tennie annak érdekében, hogy a vajdasági magyarság biztonsága és nyugalma az elismerés következtében ne szenvedjen csorbát – olvasható Németh Zsolt , az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának fideszes elnökének közleményében.

Semjén: Koszovó függetlenségének elismerése sürgeti délvidéki honfitársaink magyar állampolgárságának megadását

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) örömmel üdvözli, hogy a kormány elismeri Koszovó függetlenségét – áll a KDNP elnök-frakcióvezetőjének közleményében. Semjén Zsolt szerint mindazonáltal a kialakult helyzet veszélyezteti a délvidéki magyarok biztonságát, éppen ezért nem halogatható tovább ott élő honfitársaink állampolgárságának a megadása. A Vajdaságban élő, létszámukat tekintve jelentősebb kisebbségek közül csak a magyarok nem élhetnek a kettős állampolgárságból fakadó előnyökkel. A vajdasági horvátok, szlovákok és románok számára már nyitva áll ez a lehetőség. A magyar állampolgárság megszerzése elé sem a szerb kormány sem az EU nem gördít akadályt. Ezért a KDNP kezdeményezi, hogy azonnali hatállyal kezdődjenek ötpárti tárgyalások a magyar állampolgárság megadásának ügyéről. Koszovó függetlenségének elismerése után a Magyar Köztársaságnak kötelessége minden lehetéses módon kifejezni, hogy – Horvátországhoz, Romániához és Szlovákiához hasonlóan – védi kisebbségbe szorult nemzettársait.

(FH, MR, MD)