Hirdetés

Megjelent az Eurázsia januári száma, amelynek középpontjában a Budapest Eurasia Forum áll. A Magyar Nemzeti Bank kétnapos konferenciáján tizenöt országból több mint ötven, nemzetközileg elismert előadó érkezett. A magazinban beszámolnak a fórum magasszintű megnyitójáról – ahol beszédet mondott Matolcsy György jegybankelnök, Varga Mihály pénzügyminiszter, Wu Hongbo, a kínai kormány európai ügyekért felelős különleges képviselője, Sung-han Kim, a Koreai Egyetem Nemzetközi Tanulmányok Felsőfokú Iskolájának professzora és a Koreai Köztársaság elnökének korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, valamint Cai Xuejun, a kínai Selyemút Alap (Silk Road Fund) vezérigazgatója –, valamint a tematikus panelekről is.

Beszédében Matolcsy György kifejtette, Magyarország intellektuális központ lehet az eurázsiai konnektivitás hálózatában.

A magazin e havi interjúban a kínai-magyar kapcsolatokról és az Övezet és Út kezdeményezésről beszélgetnek Zhu Xufenggel, a Tsinghua Egyetem professzorával, a világ előtt álló kihívásokról kérdezték a szöuli Jövőstratégiai Intézet vezetőit, Szatmári Péter, a Milton Friedman Egyetem rektorhelyettese pedig Közép-Ázsia jelentőségéről beszélt. Békés Márton, a XXI. Század Intézet igazgatója a világrendszerváltásról, Wagner Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem oktatója pedig arról ír, hogy Kína veszi-e át az Egyesült Államok szerepét Afganisztánban.

Az Eurázsia aktuális köszöntőjét Tahir Taghizade azeri nagykövet jegyzi, aki Azerbajdzsán és hazánk kapcsolatáról, valamint Orbán Viktor kormányfő bakui látogatásának jelentőségéről is kifejti gondolatait.

Korábban írtuk