Fotó: MTI/Komka Péter
Oltás Salgótarjánban 2021. december 27-én
Hirdetés

Magyarországon eddig összesen 61 személynél mutatták ki az omikron-fertőzést. Hazánkban egyelőre még nem ez a domináns vírustörzs, azonban egészen biztos, hogy át fogja venni az irányítást – idézi Szlávik Jánost, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosát a Magyar Nemzet.

Szlávik János kiemelte, bár a dél-afrikai mutáns a korábbi változatokhoz képest sokkal gyorsabb terjedésű, biztató hírek is érkeztek róla. Az első nagyobb angol tanulmány eredményei szerint az omikron súlyossága sokkal enyhébb, a kórházba kerülés kisebb eséllyel fenyegeti a fertőzötteket, a kórházba kerülők nagy része pedig oltatlan.

„Úgy tűnik, hogy ezt a vírusvariánst elkaphatják az oltottak is, de súlyos állapotba csak azok kerülnek, akik eddig nem találkoztak a vírussal vagy nincsenek beoltva”

– ismertette a szakember. Szlávik János szerint egyesek úgy vélik, hogy az omikron a SARS és a nátha keveredéséből származik. Erre utalnak a fertőzés első tünetei, a tüsszögés, az orrfolyás és orrdugulás, a fejfájás és a torokfájdalom is. Egy dél-afrikai tanulmány megállapításai szerint az omikronnal fertőződött páciensek 70-80 százalékkal kisebb eséllyel kerülnek kórházba, mint azok, akik a delta variánst kapták el.

A cikkben emlékeztetnek, a Pfizer–BioNtech bejelentette, hogy márciusra elkészül egy speciális, kifejezetten az omikron ellen kifejlesztett védőoltás is, amelyből Magyarország 9,5 millió adagot rendelt meg.

A teljes cikk IDE KATTINTVA, a Magyar Nemzet oldalán érhető el.

Korábban írtuk