Először nevezte meg egy internetes portálnak adott interjújában Helmeczy László, hogy a nyírbátori vállalkozó, Kabai Károly – Veres János, pénzügyminiszter börtönben ülő egykori üzlettársa és barátja –,köreinek ért volna meg másfél millió forintot a hírTV lejáratása és munkatársainak börtönbe juttatása. A letöltendő büntetése elől bujkáló férfit tavaly a Hír Televízió találta meg az Országos Pszichiátriai Intézetben, azóta börtönben ül.

Helmeczy korábbi állításaival ellentétben a zoom.hu-nak már arról beszélt: nem ő, hanem megbízói fordultak a hatóságokhoz, de nem mondta meg, mikor. Azt sem árulta el, hogy Kabaiék, Tóth Viktor, vagy mások tették meg a bejelentést. Elsőként maga Veres János adott ki közleményt, amelyben az MSZP-s pénzügyminiszter azt írta: az ügyben a rendőrséghez fordultak.

Helmeczy egyébként ma már tisztességesnek és ártatlannak tartja a Hír Televízió munkatársait, akiket korábban azzal vádolt meg, hogy kábítószer-fogyasztók. Az ügyvéd Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök és Veres János hatalmi vetélkedésének tudja be a botrányt, amelyben ő áldozat, mert a pénzügyminisztert támogatja. Szerinte ezért nem áll ki mellette sem a kormány, sem az MSZP.

„Lehet, hogy egy MSZP-én belül hatalmi harcnak az áldozatai, ugye? Mer az erős ember Gyurcsány mögött Veres, hogyha maguknak ennyi esze nincs, és ezért hajlandóak engem kivégezni, nem óhajtok önöknek politikai tanácsokat adni, hogy vajon miért nem szólal meg a kormányzati kommunikáció, a rendőrség, a nemzetbiztonság meg a f*szom tudja, hogy kicsoda, talán tudják, hogy nem hozzám tartozik, hanem a kormányzati szervekhez. Én tehetek róla, hogy nem szólalnak meg, ha én kormányzati ember lennék, én a Veresnek a barátja vagyok, rögzítsék nyugodtan” – nyilatkozta hétfőn a hírTV-nek Helmeczy László.

A kormányzati kommunikáció viszont nem siet Helmeczy segítségére. Így továbbra sincs információ arról, hogy az ügyvéd vagy valamelyik megbízójának a feljelentése valóban megtörtént-e, és ennek nyomán indult-e eljárás az ügyben.

„A Nemzetbiztonsági Hivatal vizsgálatairól természetesen nem áll módomban beszámolni, hiszen éppen azért képeznek államtitkot ezek az információk, hogy ne nyilvánosak legyenek” – jelentette ki Daróczi Dávid kormányszóvivő.

A hírTV bejelentése alapján indult nyomozás iratai viszont megérkeztek a Budapesti Nyomozó Ügyészségre. A vádhatóság keddre ígért tájékoztatást az ügyben.

(hírTV)