Hende Csaba hozzátette: az, hogy valaki miként gondolkodik nemzetről és szabadságról, elnyomásról és függetlenségről, hazáról és emberségről, lemérhető azon, hogy miként gondolkodik 56-ról.

Nem a politikusok, nem az írók és nem a művészek, hanem a fiatalok, főként kétkezi emberek lettek a forradalom zászlóvivői – hangsúlyozta a miniszter. Hende Csaba hozzátette: a pesti srácok – akik közé Mansfeld Péter is tartozott – jelentették „a forradalom szívét”.

Mansfeld Pétert nagykorúvá válásának napjaiban ítélték halálra, így lett személye „a cinizmus, a vérgőzös bosszúvágy, a jog és a humánum megcsúfolásának szimbóluma” – mondta beszédében Láng Zsolt (Fidesz-KDNP) , a Mansfeld Péter parknak és emlékműnek is helyet adó II. kerület polgármestere.

Mint fogalmazott, Mansfeld Pétert pesti srácként ösztönös igazságérzete a felkelők közé vezette, majd néhány hónap elteltével már tudatos forradalmárként állt a bitófa alatt.

A megemlékezésen, amelyen mások mellett Mansfeld Péter öccse is részt vett megkoszorúzták a 18 évesen, 1959-ben kivégzett fiatalember szobrát.

(MTI)