Fotó: Hende Csaba, Facebook
Hirdetés

„A V4-ek együttműködésének nemcsak múltja, hanem jövője is van” – mutatott rá a magyar parlament alelnöke.

Emlékeztetett: a keddi prágai kormányfői találkozó már rávilágított azokra a szakpolitikai területekre, amelyeken a visegrádiak azonos vagy hasonló álláspontot képviselnek. Ilyen az illegális migráció elleni küzdelem, a régiós versenyképesség megőrzése érdekében a káros uniós adóharmonizáció elleni közös fellépés, az energiamixek védelme, Közép-Európa energiafüggetlenségének megteremtése, illetve a silány minőségű agrártermékek uniós piacra való bejutásának megakadályozása – sorolta a közös pontokat a magyar politikus.

Hasonlóan nyilatkozott Szymon Holownia, a lengyel Szejm elnöke is. A V4-nek van értelme, mert „közösen tudunk kiállni az új kihívásokkal szemben, nyíltan meg tudjuk vitatni, mi az ami összeköt, és mi az ami elválaszt minket” – jelentette ki a lengyel vezető. Szerinte intenzívebb kapcsolatokra van szükség, amit egy létrehozandó közös internetes platform is elősegíthet.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia parlamenti vezetői prágai tanácskozásukon egyetértettek abban, hogy Oroszország támadta meg Ukrajnát, és ezért segíteni kell a támadással szemben védekező ukránokat – közölte Markéta Pekarová Adamová, a cseh képviselőház elnöke.

Korábban írtuk

Adamová kifejezte sajnálkozását amiatt, hogy néhány V4-es politikus – nem nevezte meg őket – olyan nyilatkozatot tett, amely szerinte „nem segít Ukrajnán”.

Milos Vystrcil, a cseh szenátus elnöke szerint a parlamenti vezetők tanácskozásán is megmutatkozott, hogy a felek között egyetértés van Ukrajna támogatásának szükségességében, de eltérnek a vélemények a támogatás formájáról. „Megoszlanak a vélemények arról, hogy humanitárius segítségre, Ukrajna újjáépítése és a menekültek támogatására van-e szükség, vagy esetleg katonai felszerelések, fegyverek és lőszer szállítására is” – jelentette ki.

Peter Pellegrini, a szlovák nemzetgyűlés elnöke leszögezte: Szlovákia a mielőbbi béketárgyalások híve, még úgy is, ha azok esetleg eredménytelenül végződnének. „A harcok folytatása csak a halálos áldozatok számát növeli ezrekkel vagy tízezrekkel” – mutatott rá a politikus.

Ruszlan Sztefancsuk, Ukrajna Legfelsőbb Tanácsának elnöke a sajtótájékoztatón köszönetet mondott a visegrádi országok segítségéért.

Hende Csaba a sajtóértekezlet után kétoldalú megbeszélést folytatott Sztefancsukkal.

„Nagyon barátinak mondanám ezt a találkozót, a kölcsönös megértés szellemében beszélgettünk” – mondta a közmédiának Hende Csaba a találkozó után. Rámutatott: a felek között 14 év után valósult meg ismét egy ilyen magas szintű találkozó.

Ukrajnában nagy elismerést vált ki az a példátlan, történelmi méretű humanitárius, karitatív akciósorozat, amelyet Magyarország a háború kitörése óta folytat az ukránok érdekében – ismertette a megbeszélések tartalmát az Országgyűlés alelnöke. „Készek vagyunk ezt az akciót mindaddig folytatni, amíg szükséges. Ez becsületbeli ügy, és nemzetközi jogi kötelezettségünk is van” – szögezte le.

Hende Csaba elmondta: Ruszlan Sztefancsuk a V4-ek tanácskozásán „elsősorban modern, csúcstechnológiájú, nagy hatótávolságú fegyvereket kért”, de a fegyverszállításokat Magyarország elvi okokból elutasítja.

„Elmondtam, hogy mi ragaszkodunk az Ukrajnában élő magyarság 2015 előtti jogainak teljes és maradéktalan helyreállításához” – közölte Hende Csaba annak kapcsán, hogy a kétoldalú beszélgetésen Sztefancsuk meghívta Kövér László házelnököt ukrajnai látogatásra. Szerinte ezt követően nem lenne akadálya az ukrán-magyar parlamenti kapcsolatok rendezésének.