Fotó: MTI/Purger Tamás
Hirdetés

A Regőczi István Alapítvány a Koronavírus Árváiért kuratóriumának elnöke elmondta, több mint 1650 olyan gyermekről tudnak, aki a koronavírus-járvány következtében veszítette el egyik vagy mindkét szülőjét. Az alapítvány őket segíti és támogatja mindaddig, amíg saját lábukra tudnak állni.

Herczegh Anita emlékeztetett arra, hogy a gyermekek 15 százaléka hatéves vagy annál fiatalabb volt a járvány idején, tehát még sokáig támogatásra szorul. Minden, a 13650-es adományvonalra leadott telefonhívás, sms ötszáz forintot ér – közölte.

Felhívta a figyelmet arra, hogy ettől az évtől kezdődően az adó egy százalékát is tudja fogadni az alapítvány, amelynek honlapján megtalálható az adószám (19302599-2-43) és minden más információ.

A tizenegy évvel ezelőtt elhunyt Regőczi Istvánról Herczegh Anita azt mondta, szeretnék, ha az alapítvány tevékenysége méltó lenne hozzá, aki egész életében az árvák védelmezője, oltalmazója és támasza volt.

Korábban írtuk

Regőczi István (1915. október 5. – 2013. február 28.) római katolikus pap, címzetes prépost, író, „az Isten Vándora” – ahogyan egy paptársa nevezte. Belgiumban szentelték pappá 1943-ban. Hazatérése után árvaházakat és templomokat épített, a II. világháború után a kommunista államhatalom meghurcolta, éveket töltött börtönben. A Kútvölgyi Engesztelő Mária-kápolna kialakítása mellett létrehozta a Táborhegy-zarándokházat, amelyben Mindszenty-emlékszobát is berendezett. Rendszeresen teljesített börtönpasztorációs szolgálatot a Váci Fegyház és Börtönben. Regőczi István 2013-ban, életének 98. évében hunyt el, és a Kútvölgyi Engesztelő Mária-kápolna mellé temették.

A Regőczi Alapítványt Áder János hozta létre még köztársasági elnökként 2021-ben azzal a céllal, hogy hosszú távú és személyre szabott gondoskodást biztosítson a Covid-árváknak, egészen addig, amíg befejezik tanulmányaikat és képesek magukról gondoskodni.