Fotó: MTI/Varga György
Hirdetés

Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége „A fenntarthatóság bölcsője a család” mottójú rendezvényen Böjte Csaba szerzetes szavaival köszöntötte a résztvevőket, kiemelve a gyermekvállalás és a házasság szépségeit és megtartó erejét.

Azt mondta: a keszthelyi konferencián olyan emberek találkoznak, akik kiállnak a gyermekes családokért, akik maguk is több gyermeket nevelnek, miközben családszervezeteket, rászoruló családokat, gyermekeket támogatnak.

Beszélt arról is: a világjárvány miatt kritikus helyzetbe került gyermekek nevelését, taníttatását segítő Regőczi Alapítvánnyal esélyt teremtenek arra, hogy a fiatalok boldog jövőt építhessenek maguknak.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a megnyitón videoüzenetben köszöntötte a megjelenteket. A miniszter a családot és a születendő gyermekeket a fenntarthatóság zálogának nevezte. Úgy fogalmazott: a gyermek „erőforrás” a szüleinek, a családjának és az egész nemzetnek.

Korábban írtuk

Hangsúlyozta: a kormány azért dolgozik, hogy minden tervezett gyermek megszülethessen, ne legyen anyagi akadálya a gyermekvállalásnak.

Ezért 2010-hez képest már háromszorosára emelték a családoknak adható támogatásokat, és jövőre a személyi jövedelemadó jelentős részét visszatérítenék a gyermeket nevelő családoknak – mondta. Kitért az otthonteremtési programra, a júliustól megemelt csecsemőgondozási díjra, valamint a négy- vagy többgyermekes édesanyáknak járó személyi jövedelemadó-mentességre is.

Manninger Jenő, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszöntőjében kiemelte: Keszthelyen és a környező száz településen nem csak megbecsülik a nagycsaládosokat, külön ágazat épült a családi turizmusra.

Nagy Bálint (Fidesz-KDNP), Keszthely polgármestere azt mondta, a városi önkormányzat is célnak tekinti a helyi közösség és a helyi családok megerősítését.

Kardosné Gyurkó Katalin, a NOE elnöke a konferencia mottójára utalva a családokat a fenntarthatóság bölcsőjének nevezte, és örömét fejezte ki amiatt, hogy ismét Magyarország rendezheti meg a kongresszust.

A köszöntők után Dubravka Suica, az Európai Bizottság demokráciáért és a demográfiáért felelős alelnöke videoüzenetében úgy fogalmazott: támogató környezetet kell biztosítani a családoknak, függetlenül attól, hogy mekkorák és „milyen az összetételük”.

Az európai politikus az öregedést az EU egészére jellemző demográfiai problémának nevezte, ugyanakkor felhívta a figyelmet a generációk közötti szolidaritás fontosságára is.

Regina Maroncelli, az ELFAC elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a nagycsaládok egymást támogatva erősek, de egy betegség vagy gazdasági probléma esetén az elszegényedés is reális veszélyt jelenthet nekik.

Ismertette: a modern világban a statisztikák szerint a háztartásoknak csak 12 százalékában él három vagy több gyermek. A kongresszust jó alkalomnak nevezte, hogy megmutassák, miben tudják erősíteni a közösségeket a nagycsaládosok.

A X. európai nagycsaládos konferenciát péntektől vasárnapig tartják Keszthelyen. A rendezvényre több mint tíz országból érkeztek vendégek, a szervezők a szakmai mellett kulturális és szabadidőprogramokat is szerveztek nekik.