A demokrata fórum politikusa ezek mellett elismerte: az MDF önálló parlamenti országgyűlési csoportja gyakorlatilag menthetetlen, mivel nincs még egy olyan képviselő a parlamentben, aki beülhetne a frakcióba a jövő hétfőn kilépő Csáky András helyett.

Boross Péter: Bokros válaszút elé állította az MDF-et

Boross Péter kezdeményezte, hogy hívják össze az MDF legfőbb döntéshozó fórumát, az országos gyűlést. A volt kormányfő az MR1-Kossuth Rádiónak ezt azzal indokolta, hogy el kell dönteni: a párt elmozdul-e a Bokros Lajos megszabta irányba, vagy marad a gyökereknél. Hallgassa meg!

Bokros Lajos szerepe az MDF-ben elfogadhatatlan – mondta Boross Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. A volt kormányfő úgy látja, a Horn-kormány pénzügyminisztere kiváló felkészültségű szakember, talán jó is lett volna, ha megjelenik az SZDSZ-ben vagy az MSZP-ben, de az MDF és Bokros Lajos között olyan mélyek az elvi, eszmei, meggyőződésbéli különbségek, amit a párt nem vállalhat. Bokros Lajos ilyen szerepvállalásáról egyébként az MDF választmányi ülésén sem volt szó – tette hozzá. Az MDF számára az uniós képviselet nem kulcskérdés, még azzal sincs semmi baj, ha Bokros Lajos az Európai Parlamentben az MDF színeiben érvel, de hogy ez politikai szerepvállalássá erősödjék a pártban, az már elfogadhatatlan – tette hozza.

Boross Péter bejelentette azt is, hogy tegnap, miután Bokros Lajos azt nyilatkozta, hogy szombaton új MDF született, kezdeményezte az MDF országos gyűlésének összehívását is. Itt azt kell eldönteni, hogy a párt elmozdul-e a Bokros megszabta irányba, vagy marad eredeti eszmei talaján, a gyökereknél. Boross abban bízik, hogy a tagság az utóbbit erősíti majd meg. Azt mondja, számára, aki az MDF önállóságáért, mérsékelt jobboldaliságáért küzdött, az irányváltás elfogadhatatlan lenne. A személyi kérdéseket másodlagosnak tartja, a pártnak az lesz az elnöke, aki az országos gyűlés többségének támogatottságát bírja – hangsúlyozta a volt kormányfő.

A politikus az MSZP-SZDSZ-MDF koalíció ötletét elfogadhatatlannak nevezte,és azt mondta, ha az események arrafelé haladnak, meg kell állítani. Az MDF a jó dolgokat kívülről támogathatja, de nem adhatja el magát – szögezte la Boross Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Stumpf: "Dávid Ibolya politikai öngyilkosságba kergeti az MDF-et"

Stumpf István politológus, a Századvég Alapítvány elnöke szerint politikai öngyilkosságba kergeti az MDF-et Dávid Ibolya. Stumpf István az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a pártelnök politikai improvizálása még annak ellenére sem használt a pártnak, hogy a média most többet foglalkozik az MDF-fel. A politológus arról is beszélt: Gyurcsány Ferencnek komoly ellenzéke alakult ki a szocialista polgármesterek körében, akiknek az az érdekük, hogy előrehozott országgyűlési választás legyen.

Az MSZP-kongresszus tétje, hogy Gyurcsány Ferenc teljesen birtokba tudja-e venni a pártot, és hozzá abszolút lojális elnökség alakul-e ki, vagy azok kerülnek többségbe, akik nem feltétlenül a gyurcsányista pretoriánus gárda tagjai – mondta a Századvég Alapítvány elnöke az InfoRádió Aréna című műsorában.

Stumpf István szerint az önkormányzati vezetők és a helyi képviselők egyre kritikusan szemlélik a kormány tevékenységét, hiszen egyre nehezebben tudják megmagyarázni a választóiknak, hogy mit csinál a kabinet, miközben az ország egyre mélyebb válságba kerül.

A politológus szerint a képviselők attól tartanak, hogy a párt egy olyan történelmi pofonba szalad bele, amely után nagyon nehéz lesz újra felállni. Éppen ezért jó néhány önkormányzati vezető gondolja úgy, hogy érdemes lenne előrehozott parlamenti választásokat tartani: így a Fidesznek kellene végigvinnie a válságkezelés intézkedéssorozatát.

Az önkormányzati választások így elválnának a parlamentiektől, az emberek pedig valószínűleg a Fideszt büntetnék meg azokért a szociális feszültségekért, amikkel a válság megoldásának első szakasza jár – mutatott rá a Századvég Alapítvány elnöke.

Nagyon fontos kérdés az is, kik kerülnek majd az MSZP fővárosi vezetőségébe: most lesz először valódi tétje annak, hogy van-e a szocialista pártnak önálló főpolgármester-jelöltje, ki az, és milyen támogatás van mögötte – mondta Stumpf István.

Dávid Ibolya régóta egy politikai túlélőshow főszereplője, és most olyan ámokfutásba kezdett, aminek politikai öngyilkosságba kergeti a Magyar Demokrata Fórumot – mondta a politológus annak kapcsán, hogy a párt elnöke hétfőn a Parlamentben konstruktív bizalmatlansági indítványt javasolt a miniszterelnök ellen, kormányfőjelöltnek pedig Bokros Lajost, a Horn-kormány pénzügyminiszterét, pártja európai parlamenti listavezetőjét nevezte meg.

Stumpf István úgy fogalmazott: Dávid Ibolya "íróasztal mellett született ötletek és politikai sakkjátszmák eszközéül szegődött", hiszen pontosan lehetett tudni azt, hogy egy évvel a választások előtt egy olyan párt elnöke, amely antalli hagyományokat tart magáénak, nem állhat elő azzal, hogy Bokros Lajost javasolja EP-listavezetőnek, majd miniszterelnöknek. Mindezt teszi úgy, hogy áthágja az MDF alapszabályát, és a tervről nem kérdezi meg a választmányt.

A politológus szerint súlyos sebeket ütött az MDF szolidaritási egységén Bokros Lajos – rendkívül kis különbséggel való – megválasztása: Csáky András ugyanis kilépett, amivel a frakció léte is veszélybe került, és Boross Péter is egyértelművé tette, hogy nem támogatja a volt pénzügyminiszter jelölését.

A Századvég Alapítvány elnöke szerint Dávid Ibolya akkor maradt volna hű az MDF eddigi történetéhez, ha Boross Péter egykori miniszterelnököt jelöli meg kormányfőjelöltnek, aki aztán esetleg felkérhette volna pénzügyminiszternek Bokros Lajost. A pártelnök azonban hétfői bejelentésével "összezavarta a köröket", és egyelőre nem világos, hogy ezt a háttérben megkötött alkuk nyomán tette, vagy tényleg csak azért történt így, mert – ahogyan azt pártjából többen is mondják – "elszabadult hajóágyúként mozog".

Ki kell mondani: a király meztelen

Pólót cserélt ugyan, de a köpönyegét nem forgatta, hiszen a nézetrendszere ugyanaz, mint 14 éve – mondta a 180 percben Bokros Lajos, aki úgy látja: szociális érzékenység szempontjából jobb- és baloldali felosztásnak ma már Közép-Európában nem sok jelentősége van. A szakember, akit tegnap kormányfőnek ajánlott Dávid Ibolya pártelnök, úgy látja, 2010-ig a szerkezeti reformok nagy részét meg lehetne valósítani, mert a lakosság elég kétségbeesett ahhoz, hogy felismerje, nincs ingyen ebéd. Hallgassa meg!

Válsághelyzetben válságkormányra van szükség, ezt pedig csak a legszélesebb társadalmi összefogással lehet megteremteni – mondta Bokros Lajos az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. A Horn-kormány egykori pénzügyminisztere, akit az MDF uniós listavezetőnek kért fel, a listaállítást úgy értékelte, hogy felsorakozott mellette egy erő, és azt mondta, amennyiben bejut az Európai Parlamentbe, mindent megtesz majd, hogy felemelje a szavát a patrióta gazdaságpolitika ellen. Bokros szerint erkölcsi kötelesség a tudást az ország szolgálatába állítani, politikusként pedig elfogadhatóbbá tehetők és a gyakorlatban is megvalósíthatók azok a gondolatok, amelyeket rendre papírra vetett. A magukat jobboldalinak nevező pártokban is rendkívül sok a szociális érzékenység, jobboldali és a baloldali felosztásnak ebből a szempontból ma már Közép-Európában nem sok jelentősége van – mondta a szakember arra a felvetésre, hogy az MSZP-ből az MDF-hez igazolt. Pólót cserélt ugyan, de a köpönyegét biztosan nem forgatta, hiszen ugyanazt mondja, mint 14 éve is – tette hozzá Bokros Lajos.

A szakember úgy látja, 2010-ig a szerkezeti reformok nagy részét meg lehetne csinálni, mert a lakosság már elég kétségbeesett ahhoz, hogy felismerje, nincs ingyen ebéd. Szerinte csökkenteni kell az államadósságot, hogy több pénz jusson beruházásra, fejlesztésre, növelni kell a versenyképességet, például úgy, hogy mérséklődik a munkára rakodó közteher és a bürokrácia. Szerkezeti reformok kellenek, és olyan egyensúlyőrző növekedés, amelyben az export teremti meg a hitelek forrását. Bokros szerint egyértelműen kudarcot vallott az a jövő nemzedék érdekeit is súlyosan sértő gazdaságpolitika, ahol a belföldi fogyasztás vezérelte növekedés költségvetési túlköltekezéssel párosult, ez ugyanis olyan mértékű külföldi hitelek felvételébe hajszolta az országot, hogy ma már a 13. havi nyugdíj és 13. havi fizetés sem tartható fenn az államcsőd veszélye nélkül, és a következő havi nyugdíj kifizethetőségét kell megvédeni. Az egészségügyben és az oktatásban is elodázhatatlan a reform, nem tartható ugyanis az az állapot, hogy a társadalom kisebb része állja a terheket, és rászorultsági alapra kell helyezni a családi pótlékot is – mondta Bokros Lajos a 180 percben.

(InfoRádió, hírTV, MR)