„A kezemben tartok egy hanganyagot, ami arról tájékoztat, hogy egy magyar vállalkozó megbízást adott egy vagyonvédelmi cégnek, hogy dolgozzanak az MDF-re, Dávid Ibolyára és keressenek rá terhelő dolgokat, mert ott van valami hatalmi belső váltás szándék előkészítve, valami alelnök van benne, valami A-betűs” – ezekkel a szavakkal állt a nyilvánosság elé szeptember 12-én az MDF elnöke. Az imént A betűsként jelzett Almássy Kornélt, akkori pártelnöki kihívóját vádolva az adatgyűjtésre való felbujtással.

Almássy Kornél akkori alelnök Dávid Ibolyát megelőzve jelentette be, hogy Herényi Károly közvetítők útján az elnökségtől való visszalépésre próbálta rávenni egy a megfigyelési ügyhöz köthető hangfelvétellel. A Heti Válasz írása szerint az MDF akkori frakcióvezetője mindeközben banális hibát követett el, a lemondás feltételeit és a felvétel leiratát tartalmazó két papírt ugyanis otthagyta a közvetítőnél, az Almássyt támogató Tombor Andrásnál. Ezek pedig az UD-ügyben nemcsak Tombor Andrást, de Almássyt és a biztonsági cég két vezetőjét is képviselő Futó Barnabás ügyvéd szerint egyértelműen igazolják, hogy a politikus bűncselekményt követett el: zsarolást vagy kényszerítést.

Bár Herényi Károly a Heti Válasznak gyakorlatilag elismerte a történteket, Dávid Ibolya egy csütörtöki tájékoztatón azt mondta, nem zsarolt a frakcióvezető, a Magyar Nemzetnek pedig, noha maga osztotta ki annak idején a hanganyag leiratát, azt mondta, nincs köze a felvétel közzétételéhez, ami egyébként Futó Barnabás szerint szintén bűncselekmény. „Ha valaki a hozzájárulásuk nélkül fölvette a beszélgetésüket, ez a magántitok jogosulatlan megsértése, de aki felhasználja, vagy továbbítja a felvételt, ugyanúgy büntetendő, ha ez jelentős érdeksérelemmel jár, akkor kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés a büntetési tétel.”

A Magyar Rádió megkereste Herényi Károlyt is, de a volt frakcióvezető délben még nem válaszolt a kérdéseinkre, így arra sem, hogy honnan jutott hozzájuk a felvétel, illetve, hogy Tombor Andrást a pártelnök utasítására kereste-e meg.

Hogy az ügyészség szerint történt-e bűncselekmény, egyelőre nem tudni. Borbély Zoltán, az Legfőbb Ügyészség szóvivője a még tartó nyomozásra hivatkozva nem adott felvilágosítást.

(MR)