A negyedik negyedévben 2,7 emelkedett a GDP, míg a múlt év egészét tekintve 1,1 százalékos volt a gazdasági növekedés, jelentette első gyorsbecslése alapján pénteken a Központi Statisztikai Hivatal.

A harmadik negyedévhez viszonyítva 0,6 százalékkal nőtt a GDP a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. A tavalyi év első negyedében 1,1, a másodikban 0,3, a harmadikban pedig 0,8 százalék volt a negyedéves növekedés. Az előző évben, 2012-ben minden negyedévben csökkent a gazdaság teljesítménye az előző három hónaphoz képest, azaz recesszióban volt a magyar gazdaság.

Pozsonyi Pál, a KSH főosztályvezetője közölte, hogy utoljára 2006-ban volt a tavaly negyedik negyedévinél nagyobb éves GDP-növekedés. A bővülést alapvetően a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar teljesítményének növekedése okozta a múlt év utolsó negyedében, tette hozzá.

Londoni pénzügyi elemzők a tavalyi negyedik negyedévre jóval 2 százalék feletti éves összevetésű GDP-növekedést vártak.

A KSH közleménye megjegyzi, hogy a becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok eltérhetnek a gyorsbecslésben közöltektől. A bruttó hazai termék 2013 negyedik negyedévének részletes adatait március 5-én teszi közzé a KSH a Statisztikai Tükör című kiadványában.

Varga Mihály szerint akár 2 százalék felett is lehet az idei gazdasági növekedés, bár a kormány továbbra is konzervatívan számol, és egyelőre nem változtat az idei 2 százalékos növekedési prognózisán.

A nemzetgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján elmondta: egyes piaci elemzők jóval optimistábbak a kormánynál, és 2 százalék fölötti növekedést várnak, de miniszterként még nem látja okát annak, hogy a hivatalos, 2 százalékos kormánybecslésen változtassanak.

– A magyar gazdaság köszöni szépen jól van, minden mutatóban jobban teljesít mint korábban – emelte ki a pénteken publikált GDP adatot kommentálva Varga Mihály.

(mti)