A politikus az Európai Parlament plenáris ülésének az új uniós menekültügyi és migrációs csomag gyors elfogadása szükségességéről tartott vitáját követően kijelentette: Magyarország nemet mond az erőszakos betelepítésekre, nem fogadja el a migránsok kvóták szerinti kötelező elosztását, és azt, hogy mások az unióban mindenáron a multikulturalizmust, az illegális bevándorlást akarják ráerőszakolni másokra.

Hirdetés

Kiemelte: a migráció jelenleg a legnagyobb krízist jelenti Európában. Az illegális bevándorlás mára az Európai Unió legalapvetőbb értékeit és eredményeit veszélyezteti, és ellehetetleníti az unión belüli szabad mozgást biztosító schengeni határok fenntartását. A bevándorlók miatt a közbiztonság, az emberek mindennapi jóléte kerül veszélybe – figyelmeztetett.

Az illegális migráció tarthatatlan helyzetet eredményez, veszélyezteti az emberek biztonságát, az európai kultúrát és az európai életmódot. „Ezért nemet kell mondanunk az illegális bevándorlásra” – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Jean-Paul Garraud, a francia Nemzeti Tömörülés (FN) európai parlamenti képviselője magyar újságíróknak nyilatkozva arról beszélt, hogy az uniós migrációs csomag a tagállamok önállóságát veszélyezteti. Elfogadása megfosztaná a tagországokat a jelenleg tapasztalható, inváziónak is beillő, tömeges migráció megállítását célzó intézkedések meghozatalától.

A brüsszeli adminisztráció nem jelölt meg pontos számot a migránsok tagállamok közötti áthelyezésének felső határáról, ami korlátlan betelepítéseket eredményezhet – hívta fel a figyelmet. Közölte továbbá: a jövőre esedékes európai parlamenti választások lehetőséget biztosítanak arra, hogy az emberek leszavazzák a migránspárti politikát. A francia EP-képviselő végezetül kijelentette: le kell állítani Magyarország és Lengyelország ellen indított támadásokat, ezek az országok ugyanis – mint kiemelte – az emberek érdekeit képviselik.

Jorge Buxade Villalba, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjának spanyol politikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy az illegális bevándorlás megállítása sürgető, az európai területre érkező, az EU-ban szabad mozgást élvező migránsok miatt ugyanis nő az erőszak és a bizonytalanság a kontinensen.

„Nem a migrációt támogató baloldali politikusok viselik a hibás döntések következményeit, ezek a politikusok valójában a milliárdos üzletet jelentő illegális migrációt segítik” – fogalmazott a spanyol politikus, majd hozzátette: meg kell védeni a rendet és az állampolgárok biztonságát.

Charlie Weimers, a Svéd Demokraták EP-képviselője nyilatkozatában kiemelte, országának liberális migrációs politikája valódi megoldásokat nem, kizárólag erőszakot eredményezett. Véleménye szerint az elfogadásra váró uniós migrációs és menekültügyi csomag nem képes kezelni a tömeges migrációs beáramlást, hanem még nagyobb nyomás alá fogja helyezni a tagállamokat.

Kijelentette: le kell állítani a civil szervezetek migránsokat Európába szállító hajóit. „Ki kell mondani: ezek nem életmentő akciók, ez embercsempészet” – fogalmazott a svéd EP-képviselő, majd hozzátette: ha ennek felismerése elmarad, Európa még több utcai agresszióval néz majd szembe.

Hölvényi György, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) EP-képviselője a vitához benyújtott, majd az MTI-hez is eljuttatott írásbeli felszólalásában kijelentette: a 2015-ös migrációs válság kezdete óta az unió nem tudott érdemi megoldást felmutatni az Európára nehezedő nyomás enyhítésére. Valós megoldásokat eddig csak a migráció frontvonalában fekvő tagállamok, köztük Magyarország tudtak adni – mondta.

„A szigorú határvédelem, és az illegális migrációval szembeni következetes féllépés az egyetlen járható út” – fogalmazott a kereszténydemokrata EP-képviselő, majd hozzátette: a migrációs frontvonal országai ezért joggal várják, hogy uniós források álljanak rendelkezésre a schengeni határt védő létesítmények felépítésére, fenntartására.

„Saját határaink védelmére igent, az illegális migrációra világos nemet kell mondanunk” – fogalmazott.

Kiemelte: az unió fejlesztési forrásait arra kell fordítani, hogy azok a helyben maradást, a migráció kiváltó okainak felszámolását segítsék elő Afrikában. Ennek eszköze pedig a biztonság elősegítése, az oktatás és a munkahelyteremtés helyi támogatása. Minden embernek joga van ahhoz, hogy szülőföldjén jusson megélhetéshez, míg az illegális bevándorlás nem alapjog, hanem törvénysértés – tette hozzá írásbeli felszólalásában Hölvényi György.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke az MTI-hez eljutatott közleményében azt írta: az embercsempészekkel és az őket segítő civil szervezetekkel szembeni határozott fellépésre, valamint a külső határvédelem megerősítésére van szükség. Ehhez – szavai szerint – fontos az észak-afrikai országok segítése és a nyugat-balkáni EU-bővítés előmozdítása is.

A magyar álláspont szerint az Európába áramló tömeges migráció helyett helyben kell segítséget nyújtani, a segítséget kell oda vinni, ahol a baj van és nem fordítva – emelte ki.

„Magyarország déli határainál is szembesülünk a fokozódó migrációs nyomás hatásaival. Egyre gyakoribb az agresszív, sok esetben fegyveres támadás a migránsok részéről” – fogalmazott Gál Kinga, majd hozzátette: ezért is szükségszerű a nyugat-balkáni országok, köztük kiemelten Szerbia mielőbbi uniós felvétele és a határőrizet megerősítése, ahogy a határvédelmi erőfeszítések anyagi támogatása is.

Korábban írtuk