Hirdetés

A nagyobbik kormánypárt álláspontja egyértelmű: sem Ukrajna, sem az EU nem áll készen erre – közölte a politikus. A „brüsszeli bürokraták” szándéka világos: minden vita és az emberek megkérdezése nélkül át akarják erőltetni Ukrajna uniós csatlakozását – tette hozzá.

Úgy vélekedett: egy elhamarkodott és meggondolatlan döntés ártalmas volna az EU egészére. Ukrajna ugyanis jelenleg háborúban áll, nem tisztázottak sem a határai, sem a lakosságának száma. „Háborúban álló országot nem lehet felvenni az Európai Unióba” – hangoztatta.

Ráadásul – folytatta – Ukrajna nem teljesítette azokat a feltételeket sem, amelyek szükségesek a csatlakozáshoz. Nem biztosítja például a kisebbségek egyenlőségét, ez pedig súlyosan sérti a Kárpátalján élő magyarság jogait.

Korábban írtuk

Hidvéghi Balázs arra is felhívta a figyelmet: Brüsszel arról sem beszél nyíltan, hogy az EU-nak milyen súlyos pénzügyi terhekkel járna az ukrán csatlakozás.

Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra: Ukrajna a háború kezdete óta 40 milliárd eurót (mintegy 15 300 milliárd forintot) kapott támogatás, hitel és garancia formájában, csak az Európai Uniótól. Ez több pénz, mint amit 7 év alatt kapott Magyarország, Horvátország és Szlovénia együttvéve.

Amennyiben Ukrajna csatlakozna az EU-hoz, a számítások szerint 61 milliárd eurót (mintegy 23 300 milliárd forintot) kapna a kohéziós alapból. Ez azt jelentené, hogy legalább 9 tagállam – köztük Magyarország – már nem lenne jogosult a támogatásokra, és azonnal nettó befizetővé válna – figyelmeztetett.

Végül hangsúlyozta: a Fidesz meggyőződése, hogy nemcsak Magyarország, hanem egész Európa érdeke is, hogy ezek a tárgyalások most ne kezdődjenek el.

Ezért felszólítják Brüsszelt, hogy először egy átfogó vitát folytasson le a tagállamokkal, ahelyett, hogy az emberek háta mögött akarná áterőltetni az ukrán csatlakozást – mondta a videónyilatkozatban Hidvéghi Balázs.