Természetfeletti bűbájok vagy ma is használatos népi- és természetgyógyászati módszerek? Az Összefogás a könyvtárakért – A családi olvasás éve 2010 keretében a helyi bibliotéka és a Pásztortűz Egyesület közös rendezvényén Mészáros Ágnes néprajzkutató átfogó és teljes képet adott a halasi nép hiedelmeiről, babonáiról és a kuruzslásokról.

Mit, mikor, hogyan, miért volt szokás? Jeles napokhoz köthető hiedelmekről kaphatott teljes képet a lelkes közönség. Milyen szerepe volt a napszakoknak, évszakoknak, égtájaknak és égitesteknek az emberi életben? Mit kellett tenni, ha az embert betegség vagy szerelem gyötörte? Hogyan vettek le rontást, és hogyan tettek az emberre? Mire jó vagy mire nem jó a kibelezett béka, a marhaszőr, a sündisznózsír, a vizelet, a vadpaprika gyökere? Boszorkányok, garabonciások, halott látók és lelék hétköznapi emberekhez való viszonya egy sokkal természet közelibb világban.

Csak címszavakban azokról, amiket a kutató-előadó részletesen taglalt. Végül a sokat emlegetett Macska Roza élete és receptjei mosolyogtatták vagy hökkentették meg a hallgatóságot. Különleges, részben elfeledett, de talán manapság újra felfedezett életmód, felfogás tárulhatott a kiskunhalasi könyvtárba látogatók elé az egyedi néprajzi barangolásnak köszönhetően.